Biserica din Dridif, sfinţită de Miropolitul Ardealului

dridif-2Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a sfinţit miercuri, 26 octombrie 2016,  lăcaşul de cult din Dridif, comuna Voila, ce poartă două hramuri: „Sfântul Gheorghe” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”.

Localitatea a fost în mare sărbătoare – credincioşii din sat au venit să atingă moaştele ctitorului bisericii, Mitropolitul Andrei Şaguna, aduse de ierarhi cu ocazia sfinţirii acestui loc de rugăciune. Credincioşii şi preoţii au pornit în procesiune şi au înconjurat biserica de trei ori. La fiecare oprire, Mitropolitul Ardealului a uns cu Sfântul Mir, în semnul crucii, pereţii exteriori ai bisericii. După intrarea în locul de rugăciune, a urmat punerea unei cutii cu sfinte moaşte pe masă. A urmat spălarea şi ungerea sfintei mese cu apă sfinţită şi cu mir, iar icoane ale celor patru evanghelişti, Matei, Marcu, Luca şi Ioan, au fost prinse de masa altarului, câte una la fiecare colţ.

Slujba a continuat cu punerea unui acoperământ subţire pe sfânta masă, strânsă de altar cu o bandă tricoloră şi pecetluită, după care masa altarului a fost împodobită cu un alt acoperământ preţios, precum şi cu celelalte obiecte sfinţite, printre care antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul şi lumânări. În Antimis se găsesc cusute părticele de sfinte Moaşte.

dridif-1Fără antimis nu se poate săvârşi Sfânta Liturghie. În biserică, antimisul se păstrează în altar. Pe el sunt pictate scene din patimile Mântuitorului Iisus Hristos, tema reprezentativă fiind punerea în mormânt a Domnului. După sfinţirea altarului şi împodobirea lui, Mitropoliutul a uns cu Sfântul Mir cei patru pereţi ai bisericii şi sfintele icoane, făcând pe fiecare semnul crucii cu mir.  În ultimele decenii lăcaşul de cult a trecut prin mai multe lucrări de reparaţii. Zidurile însă nu au rezistat, fiind ridicate pe o fundaţie care încet, încet s-a degradat din cauza apei ce s-a infiltrat pe sub lăcaşul de cult. Astfel că igrasia a cuprins întreaga construcţie, iar podeaua din lemn a putrezit. Sătenii din Dridif, alături de actuala conducere a Primăriei Voila, s-au mobilizat şi au salvat acest monument istoric ce datează din anul 1590. Prima biserică din Dridif a existat încă din anul 1590, pe locul pe care se află aceasta.

(Roxana Palade)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.