EROI ÎNAPOI PE CÂMPUL DE LUPTĂ. PRINTRE EI ŞI DOI FĂGĂRĂŞENI

foto: MAPN
foto: MAPN

9 militari români, răniţi grav în Afganistan, s-au întors în teatrul de operaţiuni pentru a-şi încheia, simbolic, misiunea. Toţi au părăsit frontul în stare foarte gravă, evacuaţi de urgenţă. Printre ei şi doi făgărăşeni: plutonierului major BICA NICUȘOR-DOREL și plutonierului major PARASCHIVA DUMITRU–NICOLAE, militarii care în vara acestui an au fost declaraţi cetăţeni de onoare ai Municipiului Făgăraş.  

Plutonierul major, Nicuşor Bica a fost rănit într-o misiune  în anul 2011, în teatrul de operații din Kandahar. Era pe jos la cercetare, când a fost inițiat un dispozitiv artizanal exploziv, care a bubuit și i-a provocat răni. A rămas cu leziuni permanente la ochiul stâng, acuitate vizuală undeva până în 10%. Inițial, a fost orb la ambii ochi. Opt luni şi jumătate a stat prin spitale în Germania, mai exact într-o bază NATO, unde cei de acolo au făcut tot ce s-a putut ca să-şi recapete vederea. La ochiul drept şi-am recăpătat vederea 100%. La ochiul stâng a rămas cu doar 10% din vedere. Dar e mulţumit că a scăpat numai cu atât.

foto: stânga plt. major Nicuşor Bica, dreapta plt. major Dumitru Paraschiva
foto: stânga plt. major Nicuşor Bica, dreapta plt. major Dumitru Paraschiva

Plutonierul major Dumitru Paraschiva a fost rănit în anul 2009, în Afganistan. Era puşcaş lunetist, cel mai expus în patrule. A suferit un traumatism cranio-cerebral şi a stat aproape două luni în comă indusă. Chipul său poartă  şi acum urmele războiului din Afganistan.

„Eu eram într-o patrulă de intervenție rapidă pentru a ajuta niște parteneri africani care au fost într-o ambuscadă. Am mers trei ore pe autostradă, iar când să ajungem aproape de ei, am fost atacaţi. Eu eram cu capul afară și am fost cel mai grav rănit. În rest nu mai știu nimic, am fost în comă indusă aproape două luni. În ianuarie a fost incidentul şi abia în aprilie am început să-mi revin“, ne povestea într-un interviu plt. Major Dumitru Paraschiva.

foto: MAPN
foto: MAPN

Dumitru Paraschiva şi Nicuşor Bica alături de alţi 7 camarazi răniţi grav s-au întors zilele trecute în Afganistan într-o misiune simbolică. Au demonstrat încă o dată curaj şi de tărie de caracter.

Am fost invitat în teatru de către Ministerul Apărării Naționale ca urmare a demersurilor făcute de președintele Asociației militarilor veterani şi militarilor cu dizabilități din armata română. Statele membre NATO trimit înapoi în teatru, răniții pentru a se trata de sindromul post traumatic şi din acest an și statul român.

Am fost primiți foarte bine şi pot să spun că niciodată nu îmi trecea prin cap că am să mai ajung pe acolo. Am stat de vorbă cu colegii care sunt în teatru şi ne-am împărtășit cu ei ca să fie atenți să nu se culce pe o ureche că niciodată nu se știe când pot să acționeze talibanii. În special am vorbit cu cei care au fost răniți acum aproximativ o lună în urmă. Sunt din punct de vedere mental cu moralul ridicat, nu se gândesc la incident, se gândesc că să se facă bine pentru a continua misiunea.“, ne-a declarat plt. major Dumitru Paraschiva.

Veteranii au luat parte la pregătirea unei misiuni de luptă şi au vizitat spitalul din Kandahar, acolo unde medicii militari le-au salvat viaţa.

România are trupe în Afganistan de 14 ani. În acest moment, 780 de militari sunt în misiuni internaţionale.

Despre sacrificiul militarilor români a vorbit şi preşedintele Klaus Iohannis.

FOTO: MAPN
FOTO: MAPN

Peste 180 de militari români au fost răniţi pe front în Afganistan, Irak sau Balcani. Iar 28 au cazut la datorie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.