Planul de acțiune privind energia durabilă în municipiul Făgăraș

img_2697Astăzi, la Cetatea Făgăraş, a avut loc un seminar privind energia durabilă. La eveniment au participat reprezentaţi ai primăriilor din Ţara Făgăraşului.  Seminarul „Planul de Acțiune privind Energia Durabilă în municipiul Făgăraș (PAED) – pentru corelarea eforturilor la nivel regional”, a fost organizat de Primăria Făgăraș în colaborare cu Fundaţia TERRA Mileniul III, și cu sprijinul Asociației Municipiilor din România. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Orașe Verzi – Regiuni Verzi“ (Green Cities – Green Regions), proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Acest proiect, „Oraşe Verzi – Regiuni Verzi”, îşi propune să contribuie la sprijinirea municipiilor și regiunilor care doresc să își reducă amprenta de carbon și să clădească un parteneriat durabil între partenerii elveţieni şi români, cu scopul de a identifica soluţii potrivite pentru tranziţia către o economie verde.

Cum autoritățile locale și regionale sunt cele care pot da un exemplu cetăţenilor prin promovarea unor modificări ale comportamentului individual (condiție indispensabilă pentru tranziția către o economie mai verde, pentru îmbunătățirea eficienței energetice, și pentru lansarea și susținerea activităților și proiectelor care asigură protecția mediului și atenuarea schimbărilor climatice), se doreşte ca acestea să cunoască mai bine fenomenul, pentru a se implica eficient în diminuarea lui.

„Municipiul Făgăraş este semnatarul Covenţiei primarilor din 31 octombrie 2011 şi şi-a luat un angajament unilateral de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020, prin punerea în aplicare a unui plan la nivel local aprobat în noiembrie 2012 de  consiliul local. În cadrul proiectului finanţat prin programul Energie Inteligentă Europa, s-au semnat mai multe memorandumuri de cooperare cu următorii furnizori: SC Apă Canal Sibiu, Sucursala Făgăraş, SC Ecoterm SA şi SC Electrica, Distribuţie Transilvania Braşov. În cadrul acestui proiect au fost selectate cinci municipii printre care şi Făgăraşul care şi-a îndeplinit angajamentul de realizare al planului. “, a spus Valentin Clonţ, viceprimarul Făgăraşului.

„Un proiect iniţiat de Fundaţia Terra Mileniul III  împreună cu Asociaţia Municipiilor din România şi cu partenerii noştri din Elveţia, un parteneriat cu un istoric de succes. Sunt cinci municipii care au fost selectate în acest program. Am avut întâlnire la Roman, la Focşani, la Roşiorii de Vede, astăzi la Făgăraş iar în 3 noiembrie ne întâlnim la Alba Iulia . La finalul lunii martie, anul viitor terminăm proiectul iar municipiile trebuie ca în continuare să-şi îndeplinească ţintele pe care şi le-au asumat  “, a spus Adrian Bădilă, expert Terra Mileniul III.

Subiectul energiei durabile şi al eficienței energetice ar trebui să fie unul de interes pentru toţi factorii de decizie și pentru responsabilii de mediu şi energie din organizaţiile publice locale. De la această premisă a plecat şi tema acestui seminar al cărui punct central este reprezentat de Planul de Acțiune privind Energia Durabilă în municipiul Făgăraș, elaborat în cadrul proiectului. Agenda evenimentului a cuprins şi aspecte despre lecțiile învățate în Elveția în cadrul schimbului de experiențe organizat de Reţeaua R20 – Regiuni pentru Acţiune Climatică din Elveţia, precum și provocările trecerii către o Economie Locală Verde.

„Pentru noi a fost o provocare, am încercat  să realizăm măsurile  care ni s-au propus pentru a putea intra în finală, astfel încât să demonstrăm că suntem un oraş de bună practică. Noi am reuşit să colaborăm  conform memorandului de cooperare cu societăţile pe care le-a menţionat domnul viceprimar şi astfel am reuşit să putem raporta consumul de  energie final la nivelul municipiului. Excursia în Elveţia a fost o experienţă deosebită şi mi-am dat seama că şi noi, chiar dacă suntem  un municipiu mai mic putem realiza lucruri minunate şi  sperăm ca măsurile pe care ni le-am  propus să le putem şi realiza şi să le ducem la bun sfârşit“, a spus Dacia Săpătoru, referent în cadrul Compartimentului Energetic, Primăria Făgăraş.

Pe lângă măsurile luate prin organizarea de acţiuni pentru conştientizarea oamenilor de necesitatea reducerilor emisiilor de CO2, sunt şi cele privind programele de anvelopare a clădirilor, dar şi îmbunătăţirea  consumului de energie în transportul public prin mai buna dotare a societăţii de transport, dar şi măsuri privind infrastructura rutieră. De exemplu realizarea centurii ocolitoare pentru scoaterea traficului din oraş este una din măsurile care vor duce la reducerea poluării.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.