URSUL I-A MÂNCAT OILE. ANIMALUL A INTRAT ÎNTR-O GOSPODĂRIE DIN HÂRSENI

img_2649Imagini de groază pentru un localnic din Hârseni, în această dimineaţă. Bărbatul s-a dus să dea de mâncare animalelor din grădină, însă şi-a pus mâinile în cap când a văzut dezastrul din spatele gospodăriei. Mai multe oi moarte, rupte de un animal, iar celelalte de negăsit.

Familia din Hârseni nu şi-ar fi închipuit că în grădina casei lor a intrat un urs, deşi toată noaptea câinii din curte au lătrat. Dimineaţa aveau să vadă grozăvia. „Când am venit de la serviciu azi dimineaţă, am venit să dau de mâncare oilor şi o oaie mai era în viaţă, una moartă şi restul de 7 nu le-am găsit. Ieşind prin spatele grădinii am găsit una mâncată, iar un om din sat m-a anunţat că a găsit o oaie pe lângă cimitir, cu un picior mâncat. Am căutat prin spate şi am dat de urme şi balegă de urs, în spatele grădinii. Ursul a intrat prin ultima grădină din sat şi a venit din grădină în grădină până la oi“, a spus  Florin Marciu, proprietarul oilor.

img_2638Pe uliţele satului toată lumea vorbeşte de această păţanie. Oamenii se tem acum pentru animalele, dar şi pentru viaţa lor. Spun că nu îşi aduc aminte ca un urs să mai fi intrat vreodată în curţile oamenilor din Hârseni.

„De când mă ştiu nu s-a întâmplat aşa ceva. Eu ţin şi porcii în grădină şi mi-e frică acum să nu vină să mi ia. Cred că trebuie să se ia măsuri“, a mai spus Florin Marciu.

La faţa locului a ajuns şi şeful Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Făgăraş.

„Părerea mea este foarte clară. Vedeţi dumneavoastră prin neacordarea acestui număr maxim cu privire la împuşcarea anumitor specii protejate, precum este şi ursul, numărul a astfel de cazuri se va multiplica pentru că urşii se vor înmulţi şi vor apărea tot mai multe pagube de acest gen, chiar şi cu atacuri la om. Cota care ar fi trebuit să se aprobe, cel puţin la nivelul Asociaţiei Făgăraş ar fi fost undeva la cifra 4, ceea ce înseamnă foarte puţin având în vedere că gestionăm 7 fonduri de vânătoare“, a spus Sorin Şuler, preşedintele AVPS Făgăraş.

img_2643Posibilitatea ca ursul să se reîntoarcă în gospodăriile oamenilor este foarte mare. Vânătorii spun că acesta fie a venit din pădurea de la Sebeş, fie din pădurea Vadului, care este destul de aproape.

„Mare pare din ei se întorc la pădure în mediul lor de viaţă, nu dorm în câmp, dar parcurgerea unei astfel de distanţe pentru un urs este nesemnificativă, pentru un urs este ceva normal şi există posibilitatea să se reintoarcă“, a mai spus Sorin Şuler.  

În comună au mai fost astfel de atacuri anul acesta. În luna iunie, în satul Sebeş, unui localnic ursul i-a omorât o vacă, iar de curând, ursul a distrus stupii unui localnic din satul Mărgineni.

img_2653„Anul acesta, prin iunie a fost înregistrat un astfel de atac, în Sebeş, undeva în apropiere de sat, şi la o stupină luna trecută, în satul Mărgineni, la numărul 237“, ne-a spus Elena Sin, inginer agrinom la Biroul Agricol, Primăria Hârseni.

S-au întocmit dosare de despăgubire  pentru păgubiţi, însă şi în momentul de faţă aceştia aşteaptă să fie despăgubiţi de stat.

img_2662 img_2657 img_2655 img_2654

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.