bani-scoliConsilierii locali s-au întrunit vineri, 7 octombrie, în cadrul unei şedinţe extraordinare. Unul din punctele de pe ordinea de zi a fost o rectificare de buget prin care anumite sume de bani au fost luate de la alte capitole şi alocate şcolilor. Consilierii au votat proiectul, însă au fost discuţii, după ce una din instituţiile de învăţământ nu a primit niciun ban. Executivul a explicat că astfel s-a făcut un echilibru în ceea ce priveşte banii primiţi de fiecare şcoală de la începutul anului şi o prioritizare a lucrărilor urgente.

Capitolul Învăţământ a fost suplimentat cu suma de 624.000 de lei. Mai precis, s-au acordat sume de bani pentru investiţii şi achiziţii pentru cinci instituţii de învăţământ. Cea mai mare sumă a primit-o Colegiul „Aurel Vijoli“, acolo unde nu s-au mai făcut investiţii de ani buni. Este vorba de 300.000 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru instalarea unui sistem de supraveghere video interior şi exterior, dar şi pentru remedierea deficienţelor constatate la controlul pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare.

„Am alocat cei mai mulţi bani la „Aurel Vijoli“ pentru că acolo ne pregătim să dezvoltăm această şcoală profesională. Noi, ca şi proprietari de imobil,trebuie să-l punem la punct. După aceasta, investitorii, mai exact reprezentanţii firmelor franceze, pot să-i atragă pe copiii la această şcoală profesională: să dea burse, să le asigure un loc de muncă, exact exemplul şcolii profesionale de la Braşov. Dar dacă noi nu facem aceste minime investiţii aici, atunci nici Şcoala Profesională nu se poate dezvolta“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul oraşului.

Colegiul Naţional „Doamna Stanca“ a primit suma de 130.000 de lei, bani care sunt necesari pentru refacerea gardului Şcolii Gimnaziale nr. 7, care în acest moment este într-o stare avansată de degradare. În plus, tot din aceşti bani vor fi montate 10 camere video la această şcoală şi se vor face modernizări şi lucrări în ambele corpuri ale colegiului.

Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Şenchea“ a primit suma de 94.000 lei, bani care vor fi folosiţi pentru montarea unui sistem video, dar şi pentru alte necesităţi ale actului educativ.

Şcoala Gimnazială „Ovid Densuşianu“ a primit suma de 50.000 lei pentru continuarea lucrărilor începute la această instituţie de învăţământ.

Colegiul Naţional „Radu Negru“ a primit de asemenea suma de 50.000 lei pentru amenajarea curţii interioare prin pavaj, asfaltarea suprafeţelor de teren, lucrări pentru protejarea instalaţiilor electrice, dar şi schimbarea traseelor de canalizare care nu funcţionează bine.

 

Nemulţumiţi…

Au fost şi consilieri care au fost nemulţumiţi cu privire la această rectificare de buget. Asta după ce Liceul Teologic „Constantin Brâncoveanu“ nu a primit niciun leu, deşi conducerea liceului ceruse 50.000 de lei pentru realizarea unui gard.

„Singura instituţie care nu a primit bani, pentru că am considerat că nu e necesar să  primească în momentul de faţă – pentru că avem alte priorităţi – e Liceul Teologic. Ne-a cerut bani pentru repararea gardului, 50.000 de lei. În primul rând, nu împart eu banii, eu fac o propunere şi Consiliul Local votează. Pur şi simplu, am contrabalansat situaţiile dinaintea lunii iunie, pentru că acel liceu a primit atât de mulţi bani încât trebuia să fie pus la punct în momentul de faţă. Sunt şcoli, cum este Liceul Industrial, care a fost lăsat de izbelişte, iar oamenii aceia, oricât s-ar fi zbătut să vină copiii acolo, să facă şcoală profesională, nu aveau cum, din lipsa acelor mici reparaţii ale liceului. Am considerat că în momentul de faţă acele şcoli au prioritate, iar Liceul Teologic, ca infrastructură, e pus la punct“, a mai spus primarul Făgăraşului.