Astăzi, ziua fără maşini

mb6Făgărăşenii sunt sfătuiţi să se alăture campaniei Săptămâna Mobilităţii şi să renunţe astăzi la deplasările cu maşina personală. În cadrul acestei campanii, ziua de 22 septembrie este ziua mondială fără mașini. Scopul imediat este descurajarea, pe cât posibil, a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanță, a transportului în comun. Pe termen lung, se dorește crearea comunităților în care atât magazinele, cât și locurile de muncă se află în apropierea domiciliilor, la distanțe ce pot fi ușor parcurse în plimbare.

 

Făgăraşul s-a alăturat şi el pentru al V-lea an consecutiv campaniei „Săptămâna Mobilităţii“. Încă de sâmbătă, 17 septembrie au avut loc fel de fel de activităţi menite să tragă un semnal de alarmă asupra necesităţii protejării mediului înconjurător, prin deplasările şi activităţile desfăşurate în aer liber.

mb-1Marţi, mai mulţi elevi din Făgăraş au putut afla mai multe informaţii despre mişcarea pentru sănătate şi protejarea mediului. A urmat un marş pietonal pe promenada din jurul cetăţii.

mb-2Tot marţi, în sala mică a Casei de Cultură, prof. Nicolae Postolache a vorbit despre inteligenţa ecologică din punct de vedere al cadru didactic.

„S-a derulat un proiect al Bibliotecii Municipale în cadrul Săptămânii Mobilităţii şi am fost invitat să vorbesc despre o carte deosebită „Inteligenţa ecologică“ a lui Daniel Goleman. Am venit împreună cu patru clase de elevi de la Colegiul „Radu Negru“, sunt şi elevi de la alte instituţii şcolare ceea ce ne bucură foarte mult pentru că inteligenţa ecologică reprezintă o adaptabilitate la ceva foarte nou specific secolului 21. Adică nu mai putem consuma sau produce doar de dragul de a consuma sau a produce doar pentru confortul nostru, ci trebuie să ţinem cont şi de mediul înconjurător pentru că altfel natura se răzbună“, a spus prof. Nicolae Postolache.

„Tematica pe care am abordat-o este inteligenţa ecologică. Biblioteca Municipală, profesorii coordonatori de programe, dar şi elevii vom fi ambasadori ai protecţiei mediului. Este o campanie de conştientizare a problemelor ce survin în urma schimbărilor climatice. “, a spus prof. Viorica Bica, bibliotecar.

Tot în cadrul acestei activităţi au avut loc şi un concurs  intitulat Planeta vie”, dar şi un moment artistic susţinut de Ştefan Ramba, elev la Colegiul Naţional „Radu Negru”  şi Maria Curticăpean, elevă la Colegiul Naţional „Radu Negru”.

mb-5Tot în cadrul Săptămânii Mobilităţii, miercuri, la terenul multifuncţional de la stadion a fost promovată mişcarea şi s-a desfăşurat şi o oră de sport demonstrativă, cu prof. Aurelian Curticăpean. Tot miercuri, Daniel Ghigea, a avut o prezentare la Fundaţia „Negru Vodă” despre inteligenţa ecologică din perspectivă antreprenorială.

Astăzi, 22 septembrie este ultima zi a acestei săptămâni a mobilităţii şi este declarată ziua fără maşină.

„Este o acţiune care se adresează făgărăşenilor, la latitudinea şi la disponibilitatea lor, în sensul că pe 22 este ziua europeană fără maşină, şi dorim ca toţi cetăţenii să renunţe la maşina personală măcar o zi pe an. Nu ar fi deloc greu. Străzile sunt scurte, distanţele sunt mici, şi dacă te organizezi să te trezeşti mai devreme cu o jumatate de oră e imposibil să nu poţi ajunge la timp la şcoală sau la serviciu”, a spus Dacia Săpătoru, consilier în cadrul Compartimentului Energetic- Primăria Făgăraş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.