foto atelier de jurnalismZilele trecute a avut loc a întâlnire a reprezentanţilor MKBT cu tineri din Ţara Făgăraşului, dornici să cunoască mai multe despre lumea jurnalismului, despre ce implică această meserie şi cum se documentează anumite genuri de scriitură, în cadrul unui atelier denumit “Jurnalist de fapte bune”. Este primul atelier de acest gen, organizat de Make Better în colaborare cu Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, deşi nu este singura colaborare între cele două ONG-uri.

Evenimentul, care a avut loc în sala mica a Casei de Cultură, a adunat mai mulţi tineri, unii aflaţi încă în liceu, alţii care au profesat pentru o scurtă sau lungă perioadă în mass-media, dar şi câteva persoane reîntoarse definitiv în ţară. Aceştia au aflat de la invitata specială, scriitoarea Svetlana Cârstean, cum se realizează un interviu, şi au avut parte de o experienţă inedită, fiind nevoiţi să lucreze pe perechi, pentru a se cunoaşte mai bine, şi pentru a pune în practică ceea ce au aflat în cele 3 ore de discuţii.

Invitata le-a împărtăşit celor prezenţi din secretele “punerii în scenă” a unui interviu, pentru că, până la urmă, interviul este asemeni unei piese despre viaţa cuiva. Atelierul s-a bazat în special pe discuţii între organizatori şi participanţi, dar şi pe interacţiunea dintre participanţi.

“Am acceptat cu mare drag să vin la Făgăraş, la iniţiativa organizatorilor, pentru că mi s-a părut interesant că se întâmplă lucruri aşa coerente, în 2-3 zile într-un loc, pentru că n-am venit niciodată şi totdeauna sunt deschisă să descopăr alte locuri. Eram sigură că o să îmi placă, ceea ce s-a şi întâmplat. Mă interesa să fac un asemenea proiect de atelier, de workshop, de scriere creativă pentru jurnalişti, cu nişte oameni care s-au înscris la asta ştiind la ce se înscriu şi dorindu-şi să audă lucruri despre asta. Am profitat de acest moment ca să dezvolt un format în care am vorbit, am povestit, am discutat despre un gen jurnalistic pe care l-am ales, şi anume despre interviu, şi în care am experimentat împreună cu cei care au participat, metoda intervievării, care ne poate forţa, ne poate aduce în situaţia de a vorbi despre noi, şi mai ales de-a afla despre alţii. Astea au fost lucrurile care m-au interest şi am avut o intuiţie bună să accept să vin aici. Cu siguranţă voi mai participa la acest gen de proiecte. M-am simţit foarte bine, mi s-a părut foarte constructiv că oamenii care au participat au fost foarte prezenţi aici, şi am simţit că există un interes real pentru asta. Sper din tot sufletul să revin la Făgăraş, pentru că o să stau  puţin acum, şi am toate motivele să revin, să văd ce se întâmplă mai departe”, a afirmat sciitoarea Svetlana Cârstean.

atelier de jurnalism 2Atelierul va fi precedat de două burse pentru jurnalism, disponibile pentru lunile septembrie şi octombrie. Mai multe detalii despre înscriere şi obţinerea lor se pot găsi pe site-ul Fundaţiei Comunitare Ţara Făgăraşului şi pe platforma Încredere în Făgăraş. Atât bursele cât şi atelierul se derulează cu fonduri ale “Oraşului din vitrină”, fond administrat de Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, la initiativa unor tineri din zonă, care au vrut să arate care este potenţialul mediului construit şi al oamenilor din Ţara Făgăraşului.

“Atelierul Jurnalist de fapte bune, s-a desfăşurat în cadrul ZVÎC, zilelor voluntariatului şi iniţiativelor civice din Făgăraş. Este prima ediţie organizată de Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului şi grupul MKBT, Make Better, care are scopul să oglindească bogăţia iniţiativelor existente în Ţara Făgăraşului, să încurajeze partea de voluntariat şi implicare civică. Am gândit acest atelier pentru a descoperi persoanele interesate să descopere mai departe alte poveşti, care pot să aducă spiritul de schimbare în mai bine. Atelierul va fi completat cu lansare a două burse de jurnalism, pe perioada septembrie-octombrie, pentru documentarea a trei poveşti, iar informaţiile despre burse sunt disponibile din data de 22 august pe site-ul http://fundatiactf.ro/ sau pe http://incredereinfagaras.ro/ .Atât bursele cât şi atelierul se desfăşoară în cadrul Oraşului în vitrină. Proiectul din anul acesta include acest atelier, lansarea celor două burse, iar apoi fiecare dintre cei doi bursieri va documenta câte trei subiecte, iar materialele respective vor fi publicate sub formă de articole şi un pin pe harta iniţiativelor civice, pe platforma Încredere în Făgăraş. Ca durată, se va întinde până la sfârşitul lui octombrie, iar apoi ne-am bucura foarte mult să primim feed-back, legat de initiative, de ce putem să îmbunătăţim, de unele aspect pozitive, pentru a face cât mai bine programul pentru anul viitor”, spune Anamaria Vrabie, co-fondator MKBT şi iniţiator al fondului “Oraşul din vitrină”.

A mai rămas aproape o săptămână până când cei interesaţi se pot înscrie pentru a obţine o bursă de jurnalism pentru documentarea a trei articole cu inţiative civice din zona noastră.