S-au înfrăţit cu basarabenii

sinca noua 2

Zilele acestea este motiv de sărbătoare în comuna Şinca Nouă. Localitatea s-a înfrăţit din 16 august cu localitatea Carahasani din Basarabia. De acolo a venit o delegaţie de 20 de persoane, oameni marcanţi ai comunităţii moldovene, însoţiţi de primar. Conducerea locală a pregătit un moment festiv pentru oaspeţii de peste Prut, moment realizat de copiii din comună. Aceştia şi-au întâmpinat oaspeţii cu sunete de fanfară şi cu jocuri specifice zonei. Ulterior delegaţia a ajuns la Primărie, unde a avut loc o sesiune de discuţii, care s-a întins pe câteva ore. Programul de distracţie şi de prezentare a zonei a continuat după aceea. A doua zi, delegaţia a fost prezentă şi la Gura Rîului, pentru a semna o înfrăţire şi cu această localitate sibiană cu care este înfrăţită şi comuna Şinca Nouă. Toate aceste demersuri au fost realizate la iniţiativa primarului Dumitru Flucuş, care a avut discuţii cu cei doi omologi din Sibiu şi din Basarabia, şi care au găsit că este o decizie potrivită aceea de a se înfrăţi. Din 18 august delegaţia moldoveană s-a întors la Şinca Nouă, urmând să mai rămână scurt timp aici.

„Astăzi în comuna Şinca Nouă a venit o delegaţie din Republica Moldova, condusă de domnul primar din comuna Carahasani, raionul Ştefan Vodă. Din delegaţie fac parte şi doi preoţi, consilieri locali şi alte oficialităţi de la ei. Am convenit împreună cu domnul primar să facem o înfrăţire între comunele noastre. Suntem încântaţi că au acceptat şi vrem să îi învăţăm pe cei din Basarabia să acceseze fonduri europene. Dorim să le arătăm cum e România cu adevărat, nu cea descrisă prin mijloacele mass-media de la ei, care sunt cenzurate şi care prezintă, cam 80% dintre ele, numai informaţii trunchiate. Am considerat că cea mai utilă cale ar fi aceasta, ca un număr cât mai mare de cetăţeni din comuna Carahasani să viziteze Şinca Nouă. Noi îi găzduim aici, şi ne ocupăm de tot ce este nevoie, sunt oaspeţii noştri, şi nu cheltuie decât cu transportul. Omul după ce vede prin experienţa personală poate să compare, în cunoştinţă de cauză, unde e adevărul, cel pe care îl vede, sau cel care îi este arătat de ceilalţi. M-aş bucura dacă toate comunele din România ar stabili cu ei un parteneriat şi câte o înfrăţire cu câte o comună din Basarabia, pentru că doar în felul acesta ne putem ajuta naţiunea să se reunească. În Basarabia sunt aproximativ 900 de comune, pe când în România sunt undeva la 2.900 de comune, deci, undeva la trei comune din România ar trebui să îşi ia o comună din Basarabia, ca să îi putem ajuta efectiv în anumite proiecte”, spune Dumitru Flucuş, primarul comunei Şinca Nouă.

În timpul discuţiilor avute în sala de şedinţe a primăriei, fiecare dintre primari a făcut o scurtă prezentare a comunei pe care o conduce, pentru ca cei prezenţi să se cunoască mai bine. Printre alte realizări ale comunei Şinca Nouă, primarul Dumitru Flucuş a menţionat faptul că ţine foarte mult la păstrarea tradiţiilor, fapt pentru care a ajutat şi încurajat tinerii din sat să facă un ansamblu de dansatori, cu care a participat la mai multe concursuri şi întâlniri, naţionale şi internaţionale. Pe lângă acestea, copii din sat au un cor şi o fanfară, fac arte marţiale şi limbi străine cu profesori plătiţi de primărie, de asemenea pictează icoane pe sticlă, care sunt expuse ulterior pe holurile şi în birourile primăriei. În plus, invitaţii de peste Prut au aflat că Şinca Nouă a devenit sat european încă din anul 2005, înainte de intrarea Românie în U.E. Şi omologul  moldovean a ţinut să precizeze că zona pe care o reprezintă a obţinut o finanţare din fonduri externe de 1 milion de euro. Acesta vine cu o „noutate” pentru comunităţile din zona noastră, şi propune să avem curajul să alegem şi femei în funcţia de primar, pentru că în Basarabia sunt 189 de doamne primar la cele 898 de primării.

„Sunt primar în al IV-lea mandat, în comuna Carahasani din raionul Ştefan –Vodă , sunt preşedinte în asociaţia primarilor din această regiune şi sunt vicepreşedinte al asociaţiei primarilor naţionali. Sunt aici graţie fratelui meu, colegului primar Flucuş, cu care am făcut cunoştinţă la o întrunire, când am fost şeful delegaţiei şi am reprezentat Republica Moldova cu peste 400 de primari, la Bucureşti. Dumnealui a fost cel care s-a apropiat şi a venit cu initiativa unui parteneriat, a unei înfrăţiri şi noi am acceptat. Domnul primar a propus să organizeze din partea autorităţilor publice locale din România o întrunire cu asociaţia noastră din raionul Ştefan Vodă. Cu aproape o lună în urmă s-a realizat, atunci am venit aici cu colegii mei, cei 17 primari din raionul nostru şi am obţinut înfrăţiri pentru toate comunităţile din Ştefan –Vodă. Am avut o întâlnire şi la consiliul judeţean, când am venit cu preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai raionului şi am obţinut înfrăţire pentru încă un raion.

Astăzi s-a împlinit un alt vis de-al nostru, deoarece suntem aici un număr de 20 de persoane, reprezentanţi ai satului Carahasani, oameni din diferite domenii şi instituţii, din mediul de afaceri, din administraţia publică locală, avem 6 consilieri locali care au venit astăzi, şi două feţe bisericeşti, preotul paroh al Bisericii Acoperământul Maicii Domnului din Carahasani, părintele Valeriu, şi preotul din satul învecinat, Purcari, un sat cu renume, parohul Bisericii Înălţarea Domnului, părintele Ştefan.

În primul rând, suntem nespus de bucuroşi că suntem aici. Am rămas surprinşi pentru modul cum am fost primişi, cu câtă dăruire, cu atâta căldură. Ne simţim ca acasă, şi simţim această dragoste din partea fraţilor noştri români pentru fraţii basarabeni. Noi am avut înfrăţire şi cu cei din Bistriţa Năsăud şi cu cei din judeţul Vaslui, dar cred că, oamenii din Transilvania pentru mine sunt cei mai scumpi. Vă spun aceste cuvinte foarte sincer. Sunt nişte oameni foarte foarte buni şi au un suflet enorm de mare.

Avem planuri importante. Astăzi am făcut o prezentare a localităţilor, am identificat problemele comune, am confirmat încă o dată faptul că ele sunt la fel, atât în Basarabia cât şi la dumneavoastră, sistemul este diferit, dar primăriile se confruntă cu aceleaşi probleme. Noi avem ca scop să îmbunătăţim viaţa cetăţenilor. Pentru asta am trasat nişte obiective comune, pentru a putea realiza în continuare proiecte concrete. O mare parte din delegaţia de astăzi este pentru prima dată în România, dar avem intenţii foarte serioase ca să ne prezentăm şi cu generaţia tânără, cu mai mulţi copii şi elevi, ca să vadă şi ei care este realitatea, ca să educăm acest spirit, că am fost şi trebuie să fim şi în continuare o ţară, indiscutabil”, declară Vladislav Vociu, primarul comunei Carahasani, din raionul Ştefan Vodă, aflat în sud-estul Republicii Moldova.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.