Astăzi sărbătorim Schimbarea la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos

Credincioşii prăznuiesc astăzi, 6 august, Schimbarea la faţă a Domnului. Aceasta sărbatoare aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o. Evanghelistul Matei spune: „Şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au facut albe ca lumina” (Matei 17, 2), în vreme ce evanghelistul Marcu spune că vesmintele Lui s-au facut albe ca zăpada (Marcu 9,3). Faptul ca Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos ca era „ca soarele”, iar Luca, vorbind despre veşmintele Sale, mentionează că „erau ca zăpada”, ne descoperă că firea omenească nu a fost absorbită de cea dumnezeiască în Hristos, căci „zapada” nu a fost topită de „soarele” din El. Amintim că firea umană şi dumnezeiască din Hristos sunt unite în chip neamestecat, neschimbat, neîmpărţit şi nedespărţit în Hristos, precizează site-ul www. crestinortodox.ro.

 

Schimbarea la Faţă a Domnului – scurt istoric

Sărbătoarea Schimbării la faţă a Domnului  datează de la începutul sec. al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena zideşte o biserică pe Muntele Tabor. Această sărbătoare începe să fie menţionată în documente din prima jumătate a secolului al V lea. În Apus, sărbătoarea Schimbării la Faţă s-a generalizat mai tarziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulţumire pentru biruinţa creştinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.

Există obiceiul ca în această zi să se facă pomenire generală a celor trecuţi la cele veşnice (Biserica Rusă). În unele zone, de sărbatoarea Schimbării la Faţă a Domnului se aduc la biserică struguri, care se împart apoi credincioşilor.

 

foto jurnalul.ro
foto jurnalul.ro

Icoana Schimbării la Faţă – prima icoană pe care trebuie să o facă un iconar

Potrivit Tradiţiei, prima icoană pe care trebuie să o realizeze un iconograf este icoana Schimbării la Faţă. Zugravul cere prin această realizare ca Hristos să strălucească în inima lui, lumina Slavei Sale negrăite, descoperită Apostolilor pe Tabor. Având datoria de a vesti prin imagine tainele Lui Hristos, el trebuie să se asemene Apostolilor care au trăit minunea Schimbării la Faţă. Într-un manuscris din Muntele Athos, i se cerea zugravului să se roage cu lacrimi ca Dumnezeu să-i pătrundă în suflet şi să meargă la preot ca acesta să se roage pentru el şi să-i citească troparul Schimbării la Faţă, se mai arată pe site-ul sus menţionat.

Schimbarea la Faţă – dezlegare la peşte
Deşi ne aflăm în postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica a rânduit ca pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la faţă a Domnului, să se facă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.