CETATEA ALBA IULIA, MODEL PENTRU CETATEA FĂGĂRAŞ

 cetateDupă modelul Cetăţii Alba Iulia, autorităţile locale vor să dea viaţă şi Cetăţii Făgăraşului. Acesta a fost şi motivul pentru care zilele trecute primarul Făgăraşului împreună cu managerul Muzeului Ţării Făgăraşului, Elena Băjenaru şi şefa Biroului  Proiecte, Achiziţii şi Investiţii, Florina Micu, a fost la Alba Iulia. După exemplul de acolo şi ghidaţi de sfaturile specialiştilor, vor să pună Făgăraşul şi Cetatea Făgăraşului pe harta celor mai căutate destinaţii de vacanţă din ţara noastră şi nu numai.

Cetatea Făgăraşului prinde viaţă de câteva ori pe an şi în special cu ocazia Zilelor Cetăţii Făgăraşului. Aceste evenimente organizate la zidurile cetăţii lui Mihai Viteazu atrag mii de turişti. Însă pentru că turismul este o şansă clară de dezvoltare a Făgăraşului, acesta trebuie dezvoltat iar Cetatea Făgăraşului este pionul principal.

Aşadar, se pune la bătaie un plan nou pentru ca cetatea să prindă viaţă iar evenimentele organizate la zidurile monumentului architectural să fie mult mai multe.

„Ieri(nr. Miercuri, 3 august) am fost cu doamna director de la muzeu, Elena Băjenaru, cu doamna Florina Micu, la cetate, la Alba Iulia. Cred că cetatea din Făgăraş trebuie să prindă viaţă. Avem un muzeu, o cetate, dar cred că nu are viaţă. Am discutat şi ne-am consultat cu domnul Sabău, cel care se ocupă de activitatea cetăţii de acolo, despre ceea ce trebuie să facem pentru a dezvolta turismul.

cetate 2În perioada următoare ne vom pregăti şi ne acordă ajutorul şi asistenţă domnul Sabău pentru ca cetatea din Făgăraş să aibă ce să ofere unui turist. Şi aici ne referim la alimentaţie publică şi la alte activităţi şi evenimente organizate la cetate. Vom pune la punct un program prin care la Cetatea Făgăaş să se desfăşorare cât mai multe evenimente pentru toate categoriile de turişti, dar şi pentru făgărăşeni. Şi pentru turiştii care au bani, de exemplu un restaurant de lux şi pentru cei care vor să stea la terasă şi nu vor să consume mult sau nu au bani foarte multi. Noi trebuie să oferim o paletă cât mai largă de servicii.

O să fie un plan pe care o să-l dăm publicităţii şi o să scoatem la licitaţie zonele  pentru cei care vor să ofere alimentaţie publică. Ca şi concept, acestea vor fi în jurul cetăţii, pe spaţiul verde şi pe promenade, dar amplasamentul o să-l avem de la specialişti. Acest lucru o să se extindă în tot centrul vechi şi apoi în tot oraşul. Acum, noi trebuie să ne pregătitm din punct de vedere al infrastructurii pentru că mai întâi trebuie să oferim şi apoi să cerem“, a declarat primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu.

Tot pentru dezvoltarea turismului, în aceste zile se depune un poiect pentru reabilitarea cetăţii cu fonduri de la Uniunea Europeană, proiect în valoare de 5 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.