Spitalul din Făgăraş, pe lista unităţilor sanitare cu unităţi de transfuzii neautorizate

spitalOpt unităţi sanitare din judeţul Braşov funcţionează cu unităţi de transfuzii neautorizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov, realitate făcută publică ieri chiar de către Ministerul Sănătăţii, scrie bzb.ro. Printre ele, se află şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), cea mai mare unitate sanitară cu paturi din judeţ, unde se fac mii de operaţii pe an. Alte unităţi cu unităţi neautorizate sunt Spitalul de Copii Braşov, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Municipal Făgăraş, Spitalul Orăşenesc Rupea, Spitalul CT Spârchez Zărneşti (din judeţ) şi Policlinica de Diagnostic Rapid Braşov (unitate privată).

Doar Maternitatea are unitate autorizată?
Practic, din cele şase spitale de stat din municipiul Braşov, subordonate direct Ministerului Sănătăţii, singurul cu unităţi de transfuzii autorizate ar fi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I. Sbârcea” Braşov. În organigrama Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie nu este cuprinsă unitate de transfuzii. Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov este o unitate sanitară cu paturi a Ministerului Apărării Naţionale şi, potrivit Ministerului Sănătăţii, spitalele din această categorie au propriul centru de transfuzii, iar unităţile de transfuzie sanguină ale acestora nu sunt în subordinea autorizării de către DSP-uri.

Lista neautorizatelor, întocmită după două transfuzii greşite
Cele opt unităţi sanitare din Braşov sunt cuprinse într-o listă de 108 unităţi publice şi 34 private din toată ţara, pe care le-a făcut, ieri, publice, Ministerul Sănătăţii.
Lista a fost întocmită după ce doi pacienţi au primit transfuzii greşite la Spitalul CF2 din Capitală, aici fiind constatate, de altfel, nereguli, potrivit presei centrale. Pe de-o parte, ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii.
Stadiul de actualizare a acestor date este la nivelul datei de 25 iulie. Este posibil ca unele unităţi de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obţinut autorizaţia – precizează reprezentanţii Ministerului. De asemenea, unele unităţi private este posibil să aibă contract de livrări de sânge, dar să nu efectueze transfuzii.

Maxim 3 luni pentru autorizări
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, apreciază că situaţia în care aceste unităţi au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă şi a decis o serie de măsuri de urgenţă. Până în 12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni. În această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Neautorizaţii nu mai primesc sânge de la 1 noiembrie
Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare până la 1 noiembrie, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte posibile măsuri.
În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare şi va fi publicat în cel mai scurt timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.