Atenţie! O nouă metodă de înşelăciune a început să facă victime!

baniiiiiiiiiPoliţia avertizează cetăţenii să fie foarte atenţi atunci când persoane necunoscute le solicită accesul în curtea casei, sau chiar în locuinţă. Un nou mod de abordare al victimelor posibilelor înşelăciuni a început să facă tot mai multe victime în ţară. Pe cât de puţin credibil, pe atât de uşor de pus în practică este noul mod de escrocare. De cele mai multe ori, două persoane se plimbă cu maşina pe străzile din sate, şi abordează în special persoane de vârsta a III-a. Sub pretextul că au împrumutat bani de la fiul viitoarei victime, şi că acum doresc să îi înapoieze, îi oferă omului (bărbat sau femeie) o bancnotă de 500 lei, spunând că a împrumutat o sumă mai mică, şi că aşteaptă restul corespunzător. Victima, de bună credinţă, se oferă să meargă cu escrocii acasă, pentru a da restul, întrucât nu are suficienţi bani la ea. Când intră în gospodărie, indivizii sunt foarte atenţi şi observă unde îţi ţine victima banii. Când aceasta se întoarce cu restul, i se cere să aducă apă de băut sau nişte bidoane cu apă pentru a răci motorul maşinii. În momentul în care victima se duce după apă, infractorii intră în casă şi iau toţi banii pe care îi găsesc. Pentru a nu trezi bănuielile concetăţenilor, în momentul în care se întâmplă să oprească persoane care nu au copii, se scuză spunând că le-au confundat.

Această practică este o continuare a „metodei accidentul”, metodă prin care o persoană care se recomandă reprezentant al statului cere datele personale ale celor plecaţi în străinătate, sub pretextul că acum se completează listele pentru votul prin corespondenţă. Foarte mulţi dintre cei sunaţi îşi dau seama şi nu cad în capcana infractorilor, însă sunt destule cazuri de persoane care au fost înşelate în acest fel. Ulterior infractorii sună persoana care este plecată şi pretextează că cineva din familie, care este în ţară, a suferit sau a provocat un accident, şi îi cere celui plecat să depună o anumită sumă de bani într-un cont dat.

Oamenii legii atrag atenţia posibilelor victime să nu se lase înşelate, indiferent de pretextele, tot mai diverse, folosite de infractori.

„Recomandăm cetăţenilor ca sub nici o formă să nu primească persoane străine în casă, indiferent de pretextul invocat de acestea. De asemenea, să nu ofere telefonic datele proprii sau ale apropiaţilor nici unei persoane, chiar dacă persoana se recomandă ca fiind poliţist sau alt angajat al statului. Datele de identitate, cum ar fi adresa şi codul numeric personal, pot fi solicitate prin telefon, de anumite instituţii ale statului, numai în cazuri excepţionale. În acelaşi timp, facem un apel către cetăţeni să nu trimită sume de bani în conturi străine sau către persoane pe care nu le cunosc”, spune insp. princ. Remus Marian, ofiţer de legătură cu presa din cadrul Poliţiei Făgăraş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.