Drăguşul îmbracă haine de sărbătoare

buzduganSe fac ultimele pregătiri la Drăguş pentru una din cele mai importante sărbători ale satului, „Sărbătoarea Buzduganului“. Evenimentul are loc în 21 august în zona Drăguşel. Pe lângă tradiţii şi programul focloric, se deschide din nou labirintul din lanul cu porumb, labirint devenit deja cunoscut în toată ţara.

Drăguşul îmbracă haine de sărbătoare duminică, 21 august, când va avea loc obiceiul specific satului, „Buzduganul“. Evenimentul, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, începe la ora 13:00 cu o paradă a portului popular până în zona Drăguşel. Pe scenă se va desfăşura pentru toţi cei prezenţi obiceiul Buzduganul. Acest obicei laic-religios marchează încetarea unui ciclu agrar al anului şi pregătirea ciclului următor, printr-o fertilizare magică a pământului. La sfârşitul secerişului, tinerii din sat organizează o petrecere pentru a sărbători încheierea muncilor agricole şi recolte bogate. Din cele mai frumoase spice se face un Buzdugan, în formă de cruce dublă, care este împodobit cu beţe.

Al doilea eveniment ce va fi găzduit de comuna Drăguş duminică, va fi redeschiderea eco-parcului „Labirintul Poveştilor“. De la ora 16.00 începe spectacolul folcloric cu Mariana Deac. Tot un invitat special este Vlăduţa Lupău.  De asemenea, pe scena amenajată la Drăguşel vor urca artişti făgărăşeni şi ansamblurile folclorice din zonă, iar ca invitat special va fi Ansamblul Doina Gorjului.

De la ora 21:00 se va desfasura un after party cu muzică în aer liber, alături de un DJ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.