Boala Gură- Mână- Picior, motiv de îngrijorare la Făgăraş?

pediatrieÎngrijorare pentru mămicile din Făgăraş! Tot mai mulţi copii ajung la spital după ce au contactat un virus care provacă boala denumită popular „ Gură-mână- picior“.Medicii spun însă că nu este un motiv de alertă pentru că acest virus nu pune viaţa copiilor în pericol. Atenţie însă, trebuie evitat contactul cu alţi copii pentru că este contagioasă.

Boala GURA-MÂNĂ-PICIOR este o infectie virală care apare în epidemii în special în colectivităţi (creşe, grădiniţe), cei mai afectaţi fiind preşcolarii (2-6 ani) însă şi bebeluşii şi copiii mai mari pot face această infectie, datorită faptului că se transmite deosebit de uşor. De asemenea, în cazul femeilor însărcinate există riscul de a transmite infecţia virală fătului  recomandându-se pe cât posibil evitarea contactului cu persoane infectate. Şi la Făgăraş, medicii se confruntă cu această infecţie. Zilnic, ajung la secţia de pediatrie, copii cu această boală.

„Sunt destul de mulţi copii, dar nu putem spune că e epidemie, boala este controlată şi nu sunt probleme deosebite. Nu pot să vă dau un număr exact de copii care ajung la noi. Am avut zile când au ajuns 1-2, dar şi zile când au venit 6-7 copii. Nu sunt neapărat mai multe cazuri ca în alt an. Boala este transmisă de un virus, virusul Coxackie care generează boala. De reţinut pentru părinţi este că virusul respectiv se elimină prin scaun sau prin salivă şi părinţii trebuie să fie atenţi la manevrarea scaunului pentru că virusul se elimină şi o lună de zile după apariţia bolii. Este o boală destul de contagioasă, dar nu este periculoasă pentru copil“,ne-a spus dr. Constantin Grigoriţă, şeful Secţiei de Pediatrie.

Boala-Picior-Mana-GuraPerioada de incubaţie, adică timpul scurs din momentul infectării şi până la apariţia semnelor şi simptomelor este variabilă, în medie 3-7 zile.

Debutul: – necaracteristic, frecvent sugestiv pentru o infectie respiratorie:

-stare generală alterată;

-indispoziţie, astenie, adinamie;

-cefalee(dureri de cap);

-anorexie (lipsa poftei de mâncare, în special pentru solide);

– mai rar vărsături şi dureri abdominale;

– febra – precede cu 24-48 de ore apariţia eruptie; frecvent este  usoara/moderată : 38-39C

„Primele simtpme apar la nivelul mucoasei bucale, în gură şi în jurul gurei, apar nişte bubiţe, ulteori apar vezicule şi cu ulceraţii. Pot să apară şi pe palme şi pe talpă, dar şi pe restul corpului. Un tratament specific nu există, dar se administrează ibuprofen, paracetamol şi tratament local pentru că sunt destul de dureroase.

 Este de preferat să evite contactul cu alţi copii, nu neapărat să fie izolaţi în casă, să-l privezi pe copil de aerul curat, dar să evite contacul pentru că este contagioasă “, a mai spus dr. Constantin Grigoriţă.

 

Din acest motiv sunt foarte importante  şi măsurile de igienă: spălarea frecventă pe mâini cu apă caldă şi săpun, aerisirea încăperilor, evitarea spaţiilor aglomerate şi a contactului cu persoanele infectate;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.