Cetatea şi Făgăraşul, surse de inspiraţie pentru pictori

 cetateCetatea Făgăraşului, dar şi oraşul cu centrul istoric şi nu numai vor fi principalele subiecte care vor fi transpuse pe pânză de mai mulţi pictori de la Academia de Arte din Bucureşti, dar şi din Târgu Mureş. Pictorii se vor afla timp de câteva zile în zona noastră, în cadrul unei tabere de pictură, organizată cu ocazia împlinirii a 725 de ani de atestare documentară a oraşului Făgăraş. Tabăra a fost realizată în urma unui parteneriat între Muzeul Ţării Făgărşului şi Uniunea Artiştilor Plastici din România.

 

Una din acţiunile dedicate împlinirii a 725 de ani de la prima atestare documentară  a Făgăraşului este organizarea taberei de pictură. În urmă cu 25 de ani, la împlinirea a 700 de ani de atestare, în oraşul nostru a fost organizată la fel o tabără de pictură iar tablourile realizate atunci de pictori au rămas în patrimoniul muzeului.

 

cetate 2„Timp de 8 zile avem o tabără de pictură dedicată împlinirii a 725 de ani de atestare documentară a Făgăraşului. Sunt profesori universitari de la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti sau din Târgu Mureş, pictori care vor picta cetatea şi oraşul iar la sfârşitul acestei tabere vom organiza o mică expoziţie.

Ei au venit astăzi(nr. Marţi, 12 iulie), au cercetat împrejurimile şi cetatea, după care vor picta la Sâmbăta unde vor fi cazaţi, astfel încât lucrările pe care le vor realiza vor rămâne în cadrul patrimoniului muzeului“, a spus Elena Băjenaru, directorul Muzeului „Valer Literat“.

Pictorii au ajuns încă de ieri la Făgăraş şi se pregătesc pentru a-şi realiza tablourile cu Făgăraşul şi Cetatea anului 2016.

 

„Începând de astăzi, în primul rând vrem să înţelegem spritul locului, ne plimbăm, facem poze, noi numim asta perioada de documentare. După care vom realiza lucrările care vor fi apoi într-o expozţie. Ne-am gândit să continuăm  proiectul şi în primăvară când va fi expus la Institutul Cultural Român în Bucureşti şi va fi o ocazie de prezentare şi a cetăţii pentru că este un loc minunat şi trebuie să-l cunoască lumea. “, a spus Anca Boeriu, preşedinte Filiala de Grafică în Uniunea Artiştilor Plastici Bucureşti.

La sfârşitul taberei va fi organizată o expoziţie cu lucrările artiştilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.