FESTIVALUL DE BĂTUT TOACA LA VICTORIA

 toaca 2Sunetul de toacă a răsunat astăzi în  Victoria,  unde a avut loc Festivalul de toacă şi clopote „Cântecul care zideşte“. Ajuns la cea de-a 12 ediţie, festivalul a adunat aproape 100 de copii participanţi din toată ţara, dar şi de peste hotare.

 

A 12- a ediţie a festivalului a început de dimineaţă, când copiii însoţiţi de preoţi, s-au prezentat la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Participanţii, copii între 5 şi 14 ani, au fost îmbrăcaţi în frumoase costume populare specifice zonei din care proveneau. Aceste costume au fost prezentate celor prezenţi în cadrul unei parade a portului popular. Înaintea începerii festivalului, participanţii au vizitat Primăria oraşului Victoria unde au fost primiţi de primarul oraşului, Gheorghe Cristian.

toaca 1Concursul de toacă a avut loc în Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, al cărei paroh este şi organizatorul acestui festival.

Copiii au reuşit să impresioneze numeroasa asistenţă prin talentul şi îndemânarea dovedite în mânuirea toacei.
Credinţa le-a fost insuflată de preoţi, cei care i-au îndemnat să participe la acest festival şi i-au pregătit pentru competiţie.

La finalul concursului, toţi participanţii au primit premii. Festivalul se desfăşoară la Victoria din anul 1995, când a avut loc prima ediţie, cu participare locală. Din anul 2005, festivalul a dobândit caracter internaţional.

Toaca și clopotul sunt singurele instrumente muzicale acceptate de Biserica Ortodoxă

Toaca și clopotul ne cheamă la Biserică, la slujirea lui Dumnezeu. Vorbesc despre frumusețea divină, despre firea, sensibilitatea și trăirea celui care executa tehnic aceasta chemare, dar si despre receptivitatea celui care aude sau primește chemarea„, a spus  diaconul prof. dr. Gheorghe Malene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.