Eroii noştri, cetăţeni de onoare ai Făgăraşului

20160630_193902Îşi pun viaţa în slujba noastră şi a ţării! Şi nu puţine sunt cazurile în care pier pe câmpurile de luptă sau în urma rănilor din misiunile încredinţate, iar viaţa lor se schimbă radical. Este vorba despre militarii români, care au fost dintotdeauna eroii neamului românesc. Şi militarii din Ţara  Făgăraşului pleacă în misiuni în teatrele de operaţii de peste hotare, şi există cazuri când aceşti oameni au de suferit. Pentru a le arăta recunoştinţa noastră, doi militari vor primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Făgăraş.

 

La şedinţa extraordinară a Consiliului Local din data de 30 iunie, pe ordinea de zi a fost introdus un proiect de hotărâre privind acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Făgăraș, plutonierului major BICA NICUȘOR-DOREL și plutonierului major PARASCHIVA DUMITRU–NICOLAE pentru recunoștință și prestigiul adus Armatei Române.

Cei doi militari au avut o conduită remarcabilă în îndeplinirea misiunilor încredințate, în teatrul de operații din Afganistan, unde au fost răniți, devenind invalizi ca urmare a afecțiunilor survenite, iar ulterior au fost încadrați în gradul III de invaliditate.

militariCei doi plutonieri majori au fost şi ei prezenţi la şedinţa la care consilierii locali au votat în unanimitate acest proiect de hotărâre.

„Eu sunt din Craiova, am venit de vreo 4 ani în Făgăraș și la Cincu, prin prisma serviciului. Am venit cu soția și copilul. Am fost invitat aici, la ședința de consiliu, să primim titlul de cetățeni de onoare. Noi am fost răniți în misiuni, separat, eu în 201,1 în teatrul de operații din Kandahar. Eram pe jos la cercetare, a fost inițiat un dispozitiv artizanal exploziv, care a bubuit și mi-a provocat nişte leziuni. Am rămas cu leziuni permanente la ochiul stâng, acuitate vizuală undeva până în 10%. Inițial, am fost orb la  ambii ochi. Opt luni şi jumătate am stat prin spitale în Germania, mai exact într-o bază NATO, unde cei de acolo au făcut tot ce s-a putut ca să-mi recapăt vederea. La ochiul drept mi-am recăpătat vederea 100%. La ochiul stâng am rămas cu doar 10% din vedere. Sunt mulţumit că am scăpat numai cu atât. Eu merg mai departe. Sunt în continuare în cadrul armatei, îmi place ceea ce fac“, spune plutonierul major Nicușor Dorel Bica.

 

 

Plutonierul major Dumitru Paraschiva a fost rănit în anul 2009, în Afganistan. Era puşcaş lunetist, cel mai expus în patrule. A suferit un traumatism cranio-cerebral şi a stat aproape două luni în comă indusă. Chipul său poartă  şi acum  urmele războiului din Afganistan.

„Sunt încadrat la Centrul pentru Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş. Am fost rănit în Afganistan în anul 2009, am suferit un traumatism cranio-cerebral, cu urechea stângă nu mai aud. Am semiparalizie pe partea stângă a feței. În februarie anul acesta mi s-a descoperit un glaucom la ochiul stâng, vederea mi-a ajuns la 40% din cauza loviturii la cap. Eu eram într-o patrulă de intervenție rapidă pentru a ajuta niște parteneri africani care au fost într-o ambuscadă. Am mers trei ore pe autostradă, iar când să ajungem aproape de ei, am fost atacaţi. Eu eram cu capul afară și am fost cel mai grav rănit. În rest nu mai știu nimic, am fost în comă indusă aproape două luni. În ianuarie a fost incidentul şi abia în aprilie am început să-mi revin“, ne-a spus și plt. majorParaschiva Dumitru.

 

Autorităţile au decis ca diplomele să fie acordate în perioada următoare, într-un cadru festiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.