YouthBank Făgăraș premiază liceenii pentru implicarea în comunitate

 

youth 1Liceenii participanţi la cea de-a treia ediţie a programului YouthBank Făgăraș s-au reunit joi, 23 iunie, la Fundația Culturală ”Negru Vodă„ în cadrul evenimentului de încheiere a programului din acest an şcolar. Cei 14 voluntari, membri ai echipei YouthBank Făgăraș,“tinerii bancheri”, şi-au împărtăşit experienţele din acest an, iar cele 9 echipe de liceeni ale căror iniţiative au fost finanţate de program au prezentat rezultatele proiectelor implementate.

 

Demarat pentru prima dată în Făgăraș în septembrie 2013, YouthBank este un program administrat de către liceeni cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, care are ca scop crearea unui fond pe care apoi îl investesc  în comunitate, sub formă de granturi, pentru proiecte gândite şi realizate de alţi liceeni. În cea de-a treia ediţie (2015-2016), echipa YouthBank Făgăraș a reuşit să mobilizeze suma de 18.000 lei. Pentru a strânge aceşti bani, liceenii din echipa YouthBank Făgăraș au abordat diverse companii pentru obţinerea de sponsorizări, au vândut felicitări cu ocazia Crăciunului şi, nu în ultimul rând, au realizat evenimente de strângere de fonduri planificate şi organizate de ei înşişi. Suma strânsă de ei a fost dublată de o firmă.

 

Din acest fond au fost finanţate 9 proiecte propuse de echipe de elevi din 4 licee din Făgăraș și un liceu din Victoria, care au reuşit să identifice soluţii pentru anumite nevoi din comunitatea lor. Proiectele ating domenii variate: social, educaţie, mediu, artistic/cultural, sportive, ş.a.  Printre acestea se numară: Festivalul artistic pentru elevi Evadarea în Artă, construirea unui parc în curtea școlii, amenajarea unui loc de joacă în satul Seliștat, realizarea unei biblioteci în orașul Victoria, organizarea de sesiuni de comunicări științifice pe tema biologiei, achiziționarea de scaune pentru spectacol necesare  îmbunătățirii sălii de teatru de la Clubul Elevilor, finanțartea Festivalului artistic național ”Bona Fortuna” de la Victoria, realizarea de constume populare la Colegiul „Aurel Vijoli“.

 

După o experienţă de un an ca membru în echipa YouthBank Făgăraș, Munteanu Andrei  Ioan , elev  în clasa a XI-a, povesteşte cum vede el programul: „Experiența mea în YouthBank a fost unică, nu s-a comparat cu nimic altceva la care am luat parte înainte. Am învățat să fac parte dintr-o echipă, să găsim ce este mai bun, cele mai bune soluții si să le valorificăm. Personal am învățat cum să prezint o cauză, să o susțin și să fac și alte persoane să creadă în ea, să nu mă opresc după primul obstacol și să perseverez până la reușită. Am cunoscut oameni noi de la care am învățat multe lucruri și cu care am legat prietenii pentru a lucra împreună în acest domeniu al dezvoltării comunității locale,  în vederea creării de noi legături si reanimarea diferitelor sectoare.”

 

 

Ionel Pătraşcu, membru în echipa YouthBank Făgăraș, elev  în clasa a IX-a , declară:  „În YouthBank am  învățat valoarea lucrului în echipa pe de o parte si pe de alta parte cât de multe poate schimba o asemenea echipă comunitatea și cât de mare impact poate avea un asemenea program prin acțiunile noastre de strangere de fonduri cât si prin proiectele finanțate. Am simțit cu adevărat cât de bine e sa ai colegi care să te ajute în realizarea obiectivelor propuse, ce înseamnă bucuria reușitei în grup și satisfacția că CEVA s-a schimbat.”

 

Mai multe despre programul YouthBank găsiţi pe site-­ul www.fagaras.youthbank.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.