24 Iunie, Sânzienele – Ziua Universală a IEI

 
ie 2Pe data de 24 iunie, odată cu sărbătoarea Sânzienelor, lumea este încurajată să sărbătorească Ziua Universală a IEI, îmbrăcând cel puţin o ie sau o cămaşă populară, iar cei care deţin un întreg costum popular, să îl îmbrace integral. Această iniţiativă de a îmbrăca planeta în IE aparţine comunităţii online La Blouse Roumaine care a înaintat propunerea pe facebook în data de 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.

Anul acesta este deja al patrulea an de promovare a IEI în data de 24 iunie, iar Ziua Iei este sărbătorită odată cu Sânzienele şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, în apropierea Solstiţiului de Vară în emisfera nordică, ce marchează debutul verii astronomice.

Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial de Primăria Washington DC, graţiei iniţiativei lui Bogdan Banu. Primarul din Washington DC, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie 2015 drept „Ziua Universală a Iei“ în Washington DC, prin eforturile conjugate ale Ambasadei României la Washington și ale comunității românești din capitala americană.

ziua ieiPotrivit reprezentanței diplomatice românești, proclamația arată că edilul din Washington a luat această decizie „întrucât ziua de 24 iunie este recunoscută și sărbătorită la nivel mondial, inclusiv de comunitatea românească din capitala SUA, iar bluza românească este un simbol internațional al culturii române, o piesă emblematică a costumului popular național și o sursă de inspirație pentru mari designeri de modă“.

Cum sărbătorim Ziua iei

Comunitatea „La blouse Roumaine“ îndeamnă la a purta o IE, o cămaşă, un costum tradiţional sau un element de design identitar. Dacă nu avem niciun astfel de obiect vestimentar, putem să ne îmbrăcăm în alb (cămaşă, tricou, rochie) cu promisiunea ca, până la ediţia următoare a Zilei Iei, să avem cel puţin o IE sau o cămaşă tradiţională românească.

Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului şi frumuseţea locurilor în care ne aflăm. Punem imaginile pe Facebook, Instagram sau Twitter cu hashtagul #ZiuaIei2016#lablouseroumaine #RomanianBlouse #IAday2016 , indicând locaţia unde au fost realizate.
 „Ana cu IIA călătoare“

De ce IA călătoare?

ie 3Mă numesc Ana–Maria Borca, am 32 de ani şi sunt din Făgăraş. În urmă cu un an şi jumătate, am început un proiect în mediul online, numit  „IIA Călătoare“. Acesta este un îndemn pentru două lucruri: „Fă Răi din ce ai“ şi „Respectă-ţi tradiţiile, istoria şi rădăcinile“.

Mi-am propus că prin acest proiect de suflet să îi îndemn pe cei care îşi ţin iile ascunse, părăsite şi încuiate sub lacătul nepăsării, să le scoată în lume, să arate că sunt păstrători de tradiţie, de frumos, că respectă muncă bunicilor lor, trudă şi migală cu care le-au lucrat. De asemenea, mi-am dorit să evidenţiez, în măsură în care eu pot, că avem o ţară frumoasă, că satele mici ascund oameni mari, frumoşi şi pasionaţi, să prezint obiectivele turistice din zona în care sunt, Ţară Făgăraşului, casele din satele noastre frumoase, elementele noastre definitorii încă păstrate pe la sate.

Am îmbrăcat iile cu mare drag şi le-am dus să vadă satele din jur şi să fie văzute şi admirate, să li se descopere povestea şi să trezească interesul privitorilor pentru IA românească.

Fiecare ie îmi dă o stare diferită, o emoţie mereu altfel. Am început să le descopăr încet şi identităţile. Să înţeleg că fiecare are personalitatea ei, compusă din gândurile persoanei care a cusut-o, din rugăciunile spuse înainte de a începe să o coasă, aşa cum fac femeile înainte de a-şi începe lucrul, din personalitatea celei care a purtat-o şi, bineînţeles, din energia tuturor celor care au îmbrăcat-o înaintea mea. Iile au adus un suflu nou în viaţa mea, o nouă cunoaştere, călătorii şi oameni foarte interesanţi. Am îmbrăcat iile şi am simţit că merg de mâna cu bunicile mele, cu străbunicile mele, cu mama, în toate locurile frumoase, unde am descoperit elemente autentice de folclor românesc, lăzi de zestre, alte ii, costume populare. Iile sunt paşaportul meu spre o lume în care, până acum, poate nu aveam curajul sau disponibilitatea să păşesc. Am un alt curaj atunci când îmbrac iile, este mereu o lecţie de autodepăşire pentru mine.

ie 4Anul trecut am sărbătorit Ziua Universală a IEI la Sibiu, îmbrăcată cu o iie de Moeciu de Sus, cusută manual de mama mătuşii mele, acum 70 de ani. Ne-am întâlnit cu mic cu mare la Muzeul ASTRA -Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde s-au organizat ateliere ale meșterilor populari din zona, târg de ii, șezătoare tradițională, obiceiuri de Sânziene, flori și cosițe împletite, plimbări cu Biciclete Cochete, concerte și voie bună, parada celor mai frumoase ii – comori salvate în colecții private – expoziție de ie și port popular : piese selecționate din colecțiile Iulia Gorneanu, Corina Bedreagă, Ana Borca, Asociația ZESTREA, Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului, IA Sibiu.
Anul acesta sărbătorim ia românească în Scheii Braşovului, vineri în data de 24 iunie 2016.  „Ia de sărbătoare, ia de lucru, ia de ceremonial au însoţit femeia pe tot parcursul vieţii. Ca orice veşmânt tradiţional-ceremonial, ia constituie o secvenţă a memoriei colective, iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul şi prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui neam. IA odată purtată, devine poarta spre infinit. Ia a fost veşmânt ritualic, sacru, ia este magică, IA a fost şi este EA. Ia este viaţa. IA esti TU!”

(Ana BORCA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.