Câte amenzi au primit făgărăşenii pentru încălcarea noii legi a fumatului

tigaraLa 3 luni de la intrarea în vigoare a noii legi a fumatului, la Făgăraş amenzile nu întârzie să apară. Dacă în alte oraşe mai mari, nu au fost aplicate amenzi, poliţiştii locali din municipiu au sancţionat 6 făgărăşeni care nu au ţinut cont de noile prevederi ale legii fumatului şi şi-au aprins ţigarea fie în parcurile de copii, fie în instituţiile de învăţământ.

 

O acţiune în acest sens a fost făcută de poliţiştii locali în urmă cu ceva timp în cluburile şi barurile din Făgăraş. Spre uimirea lor, nu au avut pe cine să sacţioneze. Din acest punct de vedere, administratorii cluburilor nu au permis fumatul în spaţiile închise. Însă în ceea ce îi priveşte pe şase făgărăşeni, aceştia au fost depistaţi de poliţişti în ofsaid, cu ţigarea aprinsă fie în parcurile de joacă ale copiilor, fie în instituţiile de învăţământ. Poliţiştii locali care se aflau în patrulare, i-au sancţionat contravenţional. 2 dintre ei au primit amenzi iar ceilalţi 4, avertismente.

 

Noua lege a fumatului a intrat n vigoare la jumătatea lunii martie a acestui an. Legea este considerată a fi una dintre cele mai stricte din Europa. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
Conform legii care se aplică în România, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“. De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţămînt, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţămînt, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

 

 

Totuşi, această lege a lăsat multe baruri, cluburi, cafenele fără clienţi. Aşadar, parlamentarii încearcă acum modificarea acesteia prin redefinirea spaţiului public închis – acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate,

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.