Administrația locală trebuie să recâștige încrederea comunității

13271689_10206243924722972_1598835710_oCând iese pe poarta casei sale sau din scara lui de bloc, orice făgărășean începe să interacționeze cu administrația locală, chiar dacă, de cele mai multe ori, nici nu realizează acest lucru. De la trotuarul pe care merge, la strada pe care își conduce mașina, la stația unde își așteaptă autobuzul și chiar autobuzul în sine – toate țin de lumea Administrației.

Evident, lista exemplelor poate continua: parcul în care își plimbă copilul, piața în care își face cumpărăturile, apa lui caldă și tot așa mai departe. Administrația locală este prezentă în fiecare aspect al vieții oamenilor: de la ghișeele funcționarilor la sălile de spectacole, până la școli și spitale. Fiecare cetățean este influențat de modul în care Administrația funcționează, este o realitate inevitabilă. Problemele apar atunci când administrația nu este una eficientă, iar ele se adâncesc când aceasta este deficitară.

Cum poate un cetățean să se încreadă în ea atunci când drumurile sunt pline de gropi, când cartierul unde locuiește este marginalizat din cauza unui transport public nepus la punct, când spațile verzi sunt neglijate, când duce lipsă de locuri de muncă și când orice interacțiune cu instituțiile publice îi lasă un gust amar. Din nefericire, asta este situația în care ne aflăm. Iar când lucrurile stau așa cum stau, e normal ca oamenii să-și piardă încrederea în administrația locală. Până la urmă e o concluzie trasă din experiențele lor zilnice.

 

Dar lucrurile nu trebuie să fie așa, fiindcă, deși asta este starea actuală, asta nu înseamnă că ea este și una normală. Iar din punctul meu de vedere, totul începe prin exemplul dat de primărie și edil. Instituția primăriei se află în slujba orașului și a oamenilor. Interesele ei sunt interesele cetățenilor. Acesta este un lucru pe care trebuie să-l avem mereu în vedere fiindcă, după cum arată lucrurile acum, acest aspect este trecut cu vederea mult prea ușor.

 

O administrație bună se bazează pe un parteneriat sănătos între primărie și cetățeni. Oamenii trebuie să găsească în această instituție un aliat pentru bunăstare și decență. Iar o componentă esențială a reconstruirii încrederii este o interacțiune directă dintre primărie și cetățeni. Luarea deciziilor trebuie să fie făcută în deplină transparență și în urma unor consultări publice. Experiența mi-a arătat că doar atunci când dai ascultare vocii societății civile vei avea echilibru și vei putea să miști lucrurile în direcția corectă.

 

Putem ajunge la această stare de normalitate prin:

 

  1. Informarea cetățenilor asupra tuturor activităților desfășurate.

 

  1. Formarea de comisii variate în vederea consultării publice și a demarării de proiecte.

 

  1. Compartimentarea primăriei pentru creșterea eficienței.

 

  1. Înființarea unui ghișeu unic.

 

  1. Transparență în procesul de achiziții publice.

 

  1. Eficientizarea serviciului de accesare de fonduri europene.

 

  1. Realizarea unei strategii de colaborare între Camera de Comerț și Industrie și Primăria Municipiului Făgăraș

 

Dar schimbarea trebuie să se întâmple în toate sectoarele publice dacă vrem o schimbare cu impact semnificativ. Aici, cuvintele de bază sunt eficiență, durabilitate și transparență. Toate instituțiile publice trebuie să lucreze împreună și să fie o sursă constantă de sprijin pentru cetățeni, oferindu-le acestora acces ușor la orice serviciu: fie că vorbim de cele medicale, de afaceri sau de învățământ.

 

Primăria trebuie să țină la curent toți cetățenii cu toate activitățile pe care le desfășoară într-un mod transparent, oferind ajutor în vederea accesării fondurilor europene și consultanță în privința demarării de noi proiecte, așa cum am enunțat și mai devreme.

 

Spitalul trebuie să devină din nou o instituție care să ofere servicii de înaltă calitate – lucru care se poate înfăptui prin modernizarea acestuia cu ajutorul fondurilor europene și îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului medical.

 

Instituțiile de învățământ reprezintă o prioritate, ele trebuind să fie susținute financiar și dotate corespunzător pentru a-și îndeplini eficient scopul. Încurajând, în același timp, dezvoltarea de activități after school și de secții de meserii specializate, în concordanță cu piața muncii.

 

Dacă toate aceste lucruri sunt combinate cu o dezvoltare sistematică a tot ce înseamnă infrastructură vor rezulta într-o îmbunătățire semnificativă a vieții, sporind și întărind încrederea dintre cetățean și administrație.

 

Lucrul îmbucurător aici este că toate acestea sunt posibile, ele fiind niște lucruri normale și de bun simț. Dar pentru a ne bucura de ele avem mult de muncă. Va trebui să îndreptăm multe neglijențe și abuzuri care, de-a lungul anilor, au devenit practici la ordinea zilei. Sunt încrezător că vom reuși să ne câștigăm înapoi Făgărașul, lucrând împreună, dedicați și responsabili. Nu există altă cale și asta ar trebui să ne bucure, fiindcă nimic de durată nu s-a construit peste noapte.

 

Vă rog să ne oferiți un comentariu referitor la ultimele atacuri. Am văzut că sunt la modă în Făgăraș.

Prin faptul că am avut o ieșire publică la Televiziunea Făgăraș, în care am spus că dacă eu voi fi primar, nu voi accepta în executiv pe dl. Cătălin Cîrje, Ion Negrilă, Sorin Mănduc, dar mai ales Mihai Popa, s-au mobilizat și au întețit atacurile. Probabil că aceasta declarație, dar și faptul că voi comanda un audit extern pentru a analiza activitatea în cadrul Primăriei Municipiului Făgăraș în ultimii 8 ani, i-a determinat să acționeze astfel. Culmea este că ei sunt cei care îmi transmit mesaje să încetez cu atacurile. De când a început campania,  în permanență apar acțiuni de discreditare. Mă bucur că făgărășenii nu mai pot fi manipulați și îmi transmit mesaje de încurajare. Asta înseamnă că avem o comunitate pe care ne putem baza. Le  mulțumesc și mă bucur să fac parte din ea. Sunt convins că voi recaștiga încrederea făgărășenilor în ceea ce privește administrația publică!

Promovare electorala

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.