Șinca Nouă la ceas aniversar

Şinca Nouă este la ceas aniversar. În această lună, mai precis pe 10 mai s-au împlinit 14 ani de la reînfiinţarea comunei. Dumitru Flucuş, primarul comunei se află la cârma aşezării din Ţara Făgăraşului încă de pe atunci şi îşi aminteşte cum arăta comuna şi cum s-a dezvoltat în cei 14 ani. Practic, Şinca Nouă a renăscut. Dintr-o comună îmbătrânită, fără direcţie a devenit o atracţie mai ales pentru tineri,care îşi fac planuri să se stabilească aici.

Aniversarea comunei a fost marcată cu o priveghere la schitul de la Şinca Nouă la care au participat foarte mulţi săteni.

Localitatea Sinca este atestata documentar din anul 1291. In anul 1762 au avut loc doua evenimente importante care au dus la scindarea comunitatii romanesti din Sinca. Primul a fost ordinul imparatesei Maria Tereza ca romanii din Ardeal sa treaca la catolicism. Al doilea a fost infiintarea regimentelor de graniceri, ale imperiului Austriac. In urma acestor evenimente, 88 de familii din Sinca au hotarat sa-si paraseasca casele si sa se retraga in padurile situate in amonte pe valea Sincii. S-au oprit in aceste paduri la circa 9 km de vatra vechiului sat si s-au asezat in jurul unei manastiri ortodoxe situate pe dealul „Ghie”.

Incet incet au inceput sa defriseze padurile si au infiintat vatra unui nou sat pe care l-au numit Sinca Noua. Localitatea Sinca Noua a fost cea mai mare comunitate romaneasca din Tara Fagarasului. Localitatea a avut statutul de comuna pana in 1968. Atunci, datorita refuzului localnicilor de a intra in colectiv, comuna a fost desfiintata si a devenit sat al comunei Poiana Marului.

Comuna Sinca Noua a fost reinfiintata prin Legea 257/ 10. 05. 2002, avand in componenta satele Sinca Noua si Paltin. Comuna are o populatie de 1800 de locuitori din care 500 sunt minori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.