Controale și sancțiuni la stâna de la care provenea brânza care a dus la intoxicarea a 24 de făgărășeni

toxi 5Imediat cum s-a dat alerta potrivit căreia 24 de persoane (21 de copii şi trei adulţi), au fost luate cu salvarea şi duse la spitalul din Făgăraş, la scurt timp după ce au mâncat caș și urdă cumpărată  de la nişte comercianţi fără autorizaţie, aseară, în jurul orelor 19.00, medici din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor Făgăraş, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi poliţişti s-au constituit în echipe de lucru şi au demarat anchete pentru a se stabili cauzele acestui incident.

Astfel, potrivit mytex.ro, reprezentanţii DSVSA Braşov au stabilit o posibilă cauză: consumul de lactate cumpărate de la un vânzător de pe strada Clorului nr.5 din Făgăraş, „de către o rudă a numitului Tincu Nicolae, proprietar de stână din localitatea Perşani, judeţul Braşov. De la domiciliul a doi pacienţi au fost prelevate probe de caş şi urdă de oaie, care au fost dirijate în regim de urgenţă către Laboratorul Sanitar Veterinar, de Stat Braşov, în vederea examinării microbiologice, toxicologice şi fizico-chimice”.

Potrivit reprezentanţilor DSVSA, coordonaţi de director executiv dr. Dorin Enache, controlul oficial a fost continuat şi la stâna din Perşani, în jurul orelor 21.30, unde s-a constatat că activitatea de prelucrare a laptelui nu este autorizată sanitar veterinar.

„Deci, se remarcă o activitate ce încalcă legislaţia în vigoare. Produsele din lapte identificate în această locaţie – 14 kg caş, 12 kg urdă, 12 kg telemea proaspătă – au fost supuse reţinerii oficiale şi au fost prelevate probe în vederea analizelor complexe de laborator. Atât persoana care a comercializat produsele lactate, cât şi proprietarul stânei, au fost sancţionaţi contravenţional conform legii. Ancheta este în derulare. DSVSA Braşov va sesiza organul de urmărire penală competent, împotriva celor care au produs şi comercializat alimentele, eludând normele legale de procesare şi punând în pericol sănătatea publică”, a transmis dr. Enache. Sursa: mytex.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.