Interviu de prezentare Ion Negrilă, candidat la Primăria Făgăraş

 

negrila„Să fim atenţi la cât de bine îl cunoaştem pe cel care va conduce destinele făgărăşenilor!”

– Domnule Profesor Ion Negrilă, ce nu scrie în CV-ul dvs.?

Sunt soţ, sunt tată, sunt profesor. Dar înainte de toate sunt făgărăşan. În CV-ul meu nu scrie că iubesc oamenii şi Făgăraşul, că toată viaţa mi-am dedicat-o tinerilor pentru că mă simt responsabil pentru viitorul lor. Nu scrie nici cât mă doare să văd că oraşul nostru aur poartă, iar noi cerşim din poartă-n poartă! Pregătirea profesională şi experienţa de viaţă nu pot fi cuprinse în câteva rânduri. Nici rezultatele muncii mele de până acum nu pot fi cuantificate nici în bani, nici în nopţi nedormite, nici în diplome. Dacă rezultatele de manager sunt evidente cu ochiul liber, cele din munca de profesor se văd mai greu, dar sunt mai durabile. Educaţia este un proces bazat atât pe asigurarea nevoilor materiale, care sunt foarte importante, dar şi pe o îndrumare bazată pe o viziune pe termen lung. Iar o educaţie sănătoasă înseamnă o societate sănătoasă!

– Sunteţi directorul şcolii „Ovid Desnsuşianu” din anul 2008, cum aţi preluat Şcoala Nr. 2 şi cum arată acum?

În urmă cu aproape 8 ani am preluat şcoala Nr. 2 care acum poartă cu mândrie şi respect numele lui Ovid Desnsuşianu. Când am venit erau circa 600 de elevi, astăzi sunt aproape 1.200. Şcoala nu mai fusese renovată de 20 de ani, acum peste tot arată frumos şi miroase a nou – sălile de clasă, mobilierul, chiar şi curtea şcolii. Laboratoarele au tot ce le trebuie pentru ca elevii să cunoască şi să înţeleagă mai bine lumea din jurul lor. Dacă Făgăraşul ar arată precum şcoala “Ovid Densuşianu”, cu siguranţă nu ar mai pleca atâţia tineri din oraş.

– Ce nu vă place acum la Făgăraş?

Dintre toate lipsurile oraşului, şi sunt multe, cel mai mult mă doare când aud că Făgăraşul este un oraş mort. Adică nu mai avem nicio speranţă că lucrurile s-ar putea îndrepta vreodată!? În cazul acesta, ar trebuie ca mâine să plecăm toţi din Făgăraş şi să părăsim o corabie care se scufundă! Dar eu încă mai cred că avem destule resurse, putere şi curaj cât să ne ridicăm din propria cenuşă! Cred că un primar nu este un administrator de prăvălie care doar mişcă sume de bani. Un primar este ales pe încredere, dar îşi sporeşte respectul în funcţie de ceea ce face pentru comunitate. În lipsa respectului, un primar nu mai este un lider! Acum Făgăraşul este la o nouă răscruce de drumuri. Oamenii nu mai au încredere în nimeni, au impresia că pe oricine ar alege se riscă – ba stânga, ba dreapta, ba un independent despre care nu se ştie cine este în spatele lui. Un citat celebru spune că „Dacă nu rişti nimic, riscul este şi mai mare!”, aşa că trebuie să fim atenţi nu la promisiuni, ci la cât de bine îl cunoaştem pe cel care va conduce destinele oamenilor din Făgăraş!

– De ce credeţi că sunteţi pregătit pentru funcţia de primar al Făgăraşului?

În primul rând, sunt de bună-credinţă! Iar când eşti de bună-credinţă orice problemă este pe jumătate rezolvată. Apoi cunosc bine problemele Făgăraşului, dar şi puterea de implicare a oamenilor. Un buget local completat cu resursa umană, singura resursă inepuizabilă, poate duce la rezultate miraculoase. Formarea profesională continuă, experienţa de viaţă, rezultatele muncii mele de până acum şi, mai ales, motivaţia pentru o viaţă mai bună în oraşul meu, cred că sunt suficiente să îndrăznesc să fac un pas înainte în încercarea de a salva şi ridica oraşul. Cine mă consideră idealist sau naiv, îl invit să viziteze Şcoala “Ovid Densuşianu” pe care o conduc cu rezultate de aproape 8 ani. Ştiu că o şcoală nu este un oraş, dar ce este un oraş dacă nu o şcoală mai mare!?

– Care sunt primele 5 lucruri urgente pe care le veţi schimba în Făgăraş dacă veţi fi ales primar?

Este nevoie urgentă de curăţenie în contractele primăriei prin care plătim mult şi primim puţin sau deloc, primul fiind cel legat de Salubritate. Apoi, refacerea infrastructurii în zonele de trafic, pentru că nu mai putem să mergem pe stradă nici pe jos, nici cu maşina. Accesarea de fonduri europene prin conceperea câtorva proiecte pentru obiective importante, primul pe listă fiind reabilitarea Spitalului Municipal Făgăraş. Înfiinţarea Consiliilor Consultative de Cartier care să hotărască unde este nevoie urgentă de investiţii. Reducerea birocraţiei şi urgentarea oricăror documente, avize şi autorizaţii necesare cetăţenilor sau societăţilor comerciale. …Şi mai vreau ceva – vreau să facem un cinematograf şi un parc pentru sport, distracţie şi evenimente culturale!

– De ce este important să se întoarcă acasă oamenii plecaţi din Făgăraş?

O casă nelocuită este o casă pustie, o familie fără copii şi bunici este mai nefericită, iar un oraş fără prea mulţi locuitori este mai sărac. Înainte să-i chemăm pe cei plecaţi, trebuie să facem tot posibilul să-i ţinem acasă pe cei care nu găsesc niciun motiv să mai rămână în oraş. Trebuie să repornim Făgăraşul cu şi pentru oamenii de aici, dar şi pentru cei care doresc să se întoarcă acasă. Noi avem nevoie de ei – de studiile lor, de experienţa lor, de tot ce pot să facă bine pentru Făgăraş. Cei care încă suntem aici, încă sutem în putere, vrem să ridicăm oraşul nu doar pentru noi, ci mai ales pentru copii noştri!

– Dumneavoastră v-aţi gândit vreodată să plecaţi din Făgăraş?

Am avut posibilitatea să încep o viaţă nouă la Sibiu sau la Cluj. Dar după terminarea studiilor am ales să mă întorc în Făgăraş pentru că am descoperit secretul fericirii – Nicăieri nu-i ca acasă! Nu am urmărit să fac avere şi să construiesc palate, ci mi-am dorit liniştea şi bucuria din sânul familiei. Aerul, apa, oraşul, oamenii, amintirile – toate acestea te definesc şi te eliberează de orice constrângeri pe care le întâlneşti într-un oraş străin sau, mai rău, într-o ţară străină. Libertatea şi bucuria de a trăi printre ai tăi îţi permit să te dezvolţi armonios, să iubeşti oamenii, să te eliberezi de temeri şi să-ţi urmezi destinul fără prea multe dezamăgiri şi înfrângeri. Pe scurt, nu vreau să plec pentru că îmi iubesc familia, îmi iubesc meseria şi, bineînţeles, iubesc Făgăraşul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.