13 ani şi 9 luni de închisoare pentru angajata CARP

 poza desch 2Veşti bune pentru cele peste 100 de persoane din Comăna înşelate de fosta angajată a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Făgăraş. Instanţa a dispus anularea obligaţiilor de plată în cazul împrumuturilor contractate de Aurelia Mihai Grusea în numele acestora.

Totodată, inculpata trebuie să plătească peste un milion lei, cu dobânzi penalizatoare aferente, ca despăgubiri civile către CARP Făgăraş, prin reprezentanţii legali, în contul celor 108 contracte de împrumut, la care se adaugă   11.000 lei cheltuieli de judecată. De asemenea, instanţa de judecată a condamnat-o pe Aurelia Grusea la 13 ani şi 9 luni de închisoare. Sentinţa pronunţată la 4 aprilie a.c., în şedinţă publică, la Judecătoria Făgăraş, nu este însă definitivă. Ea poate fi atacată prin apel, în termen de 10 zile, de oricare dintre părţile implicate în proces.

Din om de bază, cercetat penal

protest carpReamintim faptul că Aurelia Grusea, născută în 1948, era o veche angajată a CARP Făgăraş, împuternicită să se ocupe de zona Comăna. Femeia era cea împuternicită de instituţie să încaseze cotizaţiile trimestriale, ratele lunare, dar şi să întocmească actele premergătoare acordării de împrumuturi membrilor cotizanţi ai CARP Făgăraş. Nimeni nu ar fi bănuit că femeia, ajunsă la o vârstă respectabilă, a creat o adevărată piramidă infracţională, prin care lua credite în numele membrilor CARP, folosindu-se de acte şi semnături false, profitând de naivitatea acestora.
Totul a fost dat în vileag în septembrie 2014, când conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a sesizat câteva nereguli şi i-a blocat accesul la contractarea de credite. Speriată şi nemaiavând posibilitatea să achite ratele, femeia s-a autodenunţat. Astfel, s-a descoperit că  între 2012 şi 2014, femeia a contractat împrumuturi în contul a 108 persoane, pentru care au girat, fictiv, între 2 şi 6 alte persoane. Unii membri ai CARP din Comăna s-au trezit cu sentinţe de executare silită şi popriri pe pensie pentru împumuturi pe care nu le făcuseră. Mai multe persoane dintre cele executate silit au organizat la începutul lunii martie a anului trecut un marş de protest în faţa CARP Făgăraş, în care şi-au strigat disperarea şi au cerut conducerii CARP soluţii. Pentru cei mai mulţi dintre ei, situaţia era una fără ieşire, în condiţiile în care pe numele mai multor membri ai familiei existau cereri de împrumut false sau persoanele erau girante pentru mai multe împrumuturi. Oamenii au depus plângeri la poliţie şi au deschis dosare la Judecătoria Făgăraş,  dar şi la Rupea, cerând anularea deciziilor de executare silită. Ulterior, şi inculpata, sfătuită de avocat, şi-a mărturisit vina şi a acceptat să colaboreze cu organele de cercetare.

Parchetul atacă sentinţa

După aproape  patru  ani de când  Aurelia Grusea a început infracţiunile de înşelăciune şi la şapte luni de la începerea procesului, instanţa a dictat sentinţa: inculpata a primit 13 ani şi 9 luni de închisoare cu executare, pentru concurs de înşelăciuni, înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, ea trebuie să plătească suma fraudată, respectiv 1.068.913 lei, cu dobânzile aferente, dar şi cheltuielile de judecată, de 11.000 lei. Instanţa a dispus şi anularea obligaţiilor de plată existente pe numele persoanelor prejudiciate. Sentinţa în cauză nu este definitivă.

“În baza art. 38 alin. 2, art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal aplică pedeapsa cea mai grea, respectiv aceea de 1 (un) an şi 8 (opt) luni închisoare, la care se adaugă un spor de 12 ani şi o (1) lună închisoare, în final stabilind o pedeapsă rezultantă de 13 ani şi 9 luni închisoare. În baza 72 alin. (1) Cod penal, deduce din pedeapsa aplicată inculpatei Mihai Grusea Aurelia timpul reţinerii şi arestării preventive şi arestului la domiciliul începând cu data de 31.08.2015 şi până la data de 22.12.2015. Menţine măsura controlului judiciar privind inculpata Mihai Grusea Aurelia. Admite în parte acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Făgăraş, prin reprezentanţi legali, şi în consecinţă: În baza art. 19 Cod procedură penală şi art. 1.357 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil: obligă pe Mihai Grusea Aurelia să plătească părţii civile Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Făgăraş, prin reprezentanţi legali suma de 1.068.913,00 lei, cu titlu de despăgubiri civile (valoarea debitelor la cele 108 contracte de împrumut) la care se vor adăuga dobânzi penalizatoare de la scadenţă până la data plăţii efective. În temeiul disp. art. 25 al. 2, 3 Cod procedură penală, dispune desfiinţarea totală a următoarelor înscrisuri falsificate de inculpată…(n.r. se enumeră cele 108 cazuri);  În baza art. 67 Cod penal interzice inculpatei exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a şi lit. b Cod penal din momentul în care hotărârea de condamnare rămâne definitivă şi până la terminarea executării pedepsei sau considerată ca executată a acesteia”, se arată în sentinţa nr. 81/2016 aplicată de Judecătoria Făgăraş, în data de 4 aprilie a.c.,în dosarul nr. 5151/226/2015.

La câteva zile după pronunţarea hotărârii Instanţei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş a atacat sentinţa la Curtea de Apel.

                    (Alina POPESCU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.