SERCAIA 1Oamenii din Ţara Făgăraşului au demonstrat de multe ori că sunt pasionaţi de tradiţiile autohtone. Motiv pentru care, vestea că în  zona noastră se face arc peste timp a ajuns la urechile a tot mai mulţi străini. Astfel, recent, un grup de turişti s-a bucurat de tainele închistririi ouălor, au admirat porturile populare şi au aflat povestea lui Dumitru Sofonea, cel numit şi tezaurul uman viu.

Închistrirea ouălor, una dintre atracţiile din Şercaia

Mai mulţi angajaţi ai unei companii multinaţionale din Braşov, au lăsat munca la o parte şi au luat la pas două sate din Ţara Făgăraşului. Turiştii, de naţionalitate română şi germană, au făcut primul popas în Şercaia. Acolo, sătenii au transformat pentru o zi sala de şedinţe din incinta Primăriei într-o oază de linişte în care au închistrit ouă. Copii şi femei de toate vârstele au explicat cu multă dragoste despre această taină care dăinuieşte la ei în sat, i-au invitat pe musafiri să închistrească ouă şi le-au dăruit frumoasele opere de artă.

SERCAIA 2 „La noi în sat se închistresc ouă de foarte mulţi ani şi o facem cu multă dagoste. Oul închistrit reprezintă simbolul vieţii. Fiecare motiv pe care noi îl desenăm reprezintă ceva. Astfel, pe fiecare ou regăsim simbolul fecundităţii, al binelui, al dragostei şi al tuturor lucrurilor bune lăsate de Dumnezeu.  Liniile pe care le trasăm pe ouă nu sunt alese la întâmplare. Linia verticală reprezintă viaţa iar linia orizontală reprezintă moartea. De la intersecţia celor două linii, începem desenele pline de semnificaţie”, ne-a explicat Cornelia Opaiţ, localnică din Şercaia.

După demonstraţia făcută de gazde, fiecare turist a închistrit câte un ou, cu mare atenţie şi mult interes. „Este prima dată când fac aşa ceva. Mi se pare un lucru fabulos, mai ales acum că am aflat şi ce reprezintă această artă. Nu este uşor şi durează destul de mult, însă rezultatul final este pe măsură şi munca în sine este foarte relaxantă. Îmi plac tradiţiile din România şi mă bucur să văd cât de amabili sunt oamenii de aici, practic ne tratează ca şi cum am face parte din familiile lor”, ne-a povestit Jens, turist din Germania. Printre gazdele pline de talent l-am întâlnit şi pe Tudor care la vârsta de 9 ani este un adevărat artist în închistrirea ouălor. Deşi ar putea să aleagă o copilărie modernă în faţa televizorului, acesta alege cu mândrie să se îmbrace în port popular şi să transforme ouăle în adevărate opere de artă. SERCAIA 3„Îmi place mult această tradiţie a noastră şi închistresc ouăle de Paşte cu multă nerăbdare. La început mi-a fost greu, mai ales ca durează câteva ore să realizez un model mai complex, însă rezultatul final şi bucuria celor care îl primesc, fac să merite totul”, ne-a povestit micul artist.

Cei care doresc să se bucure de această artă, o pot face în curând, la Festivalul Ouălor Închistrite care se organizează la Căminul Cultural din Şercaia. „Pe data de 24 aprilie, între orele 16.00-20.00, organizăm a doua ediţie a acestui festival. La fel ca anul trecut, o să fie o expoziţie  cu vânzare a ouălor închistrite, dar şi o demonstraţie făcută de femeile şi copiii din sat. Pe scenă vor urca să încânte publicul, Adina Roşca, Cătălin Doinaş, Ovidiu Homorodean şi mulţi alţii. Ii aşteptăm pe toţi iubitorii de tradiţii în număr cât mai mare”, ne-a explicat Lavinia Gheorghe, organizator al festivalului.

Drăguş, comuna tuturor posibilităţilor

DRAGUS 1La Drăguş există câte un eveniment cultural pentru fiecare tradiţie în parte, motiv pentru care comuna a fost declarată comuna culturală rurală a României. Deşi sunt bogaţi în tradiţii, drăguşenii nu încondeiază ouă de când lumea, dar acest lucru nu i-a oprit din a organiza un eveniment de aşa natură pentru oaspeţii care au luat la pas şi satul lor iubit. „Când am auzit că un grup de turişti pasionaţi de încondeierea ouălor vor să vină şi la Drăguş, am făcut tot posibilul să mobilizez oamenii, şi am reuşit. Astfel, am organizat o seară frumoasă la Casa Meşteşugărească de lângă pârtia de schi. Pe lângă faptul că le-am prezentat obiceiurile noastre, le-am făcut cunoştinţă şi cu Dumitru Sofonea, care le-a povestit despre portul nostru popular. Le-am adus şi ce au dorit, mai exact, un meşter din Hărman care le-a făcut o demonstraţie minunată despre încondeierea ouălor. Eu consider că dacă turiştii doresc să vină la noi, trebuie să le oferim ceea ce vor, pentru că aceasta este cea mai bună promovare a zonei. Acei oameni cu siguranţă se vor întoarce aici şi cu familiile lor”, ne-a explicat Gheorghe Sucaciu.
DTAGUS 4În Drăguş, musafirii au aflat povestea renumitului cojocar, au făcut celebrii ciucuri care aparţin portului popular şi s-au minunat de măreţia straielor păstrate cu multă grijă zeci de ani. Totodată, aceştia au fost fascinaţi de meşterul care a venit din Hărman pentru a le încânta privirea cu ouăle încondeiate. „Mă bucur mult să fiu astăzi în această comună frumoasă plină cu oameni harnici şi frumoşi.  De îndată ce am fost solicitat am şi acceptat deoarece încondeierea ouălor este o artă care trebuie împărtăşită tuturor. Eu fac parte dintr-o asociaţie culturală în care pictăm icone, încondeiem ouă şi organizăm ateliere pentru copii, să-i ajutăm să devină adulţi sensibili şi talentaţi. Oaspeţii de astăzi au prezentat un mare interes faţă de această artă şi deşi au pictat un ou pentru prima dată, au demonstrat că au mult talent şi răbdare”, ne-a povestit Adrian Micu, membru al Asociaţiei Culturale „Vatra Hărmanului”.

DRAGUS 2Astfel, s-a încheiat o zi plină de experienţe noi pentru turiştii care au aflat cât de bogată în tradiţii este Ţara Făgăraşului. Fiecare a spus cu mare drag că o să revină pe meleagurile frumoase cu oameni ospitalieri care i-au făcut să se întorcă într-un trecut autentic cum rar au ocazia să vadă.

(Anca BALABAN)