POZIŢIE TRANŞANTĂ FAŢĂ DE ACTIVITATEA ECOTERM

 psd 2În cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul PSD, la care au participat atât vicepreşedintele partidului, Ion Negrilă, cât şi doi consilieri locali, Ilie Bardaşuc de la PSD, cât şi Alexandru Szasz de la UNPR, s-a adus la cunoştinţa presei poziţia pe care PSD  a avut-o în ultimii ani, faţă de activitatea Ecoterm SA. Această poziţie este adoptată tocmai pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de calitatea serviciilor, taxele nejustificate, lipsa de transparenţă, dar şi faţă de măsurile luate în ultimii ani şi care nu sunt în beneficiul abonaţilor.

 

Aproape 2000 de familii făgărăşene, dar şi instituţiile locale, beneficiază de agent termic de la Ecoterm. Situaţia acestei societăţi, deşi se credea că va scăpa de probleme, nu e una sigură. Aleşii locali au stabilit, în urmă cu doi ani, ca Ecoterm să fuzioneze cu o firmă privată care să preia activitatea de producere a energiei termice pentru oraş. Societatea care va prelua activitatea Ecoterm este Gas Energy Ecotherm SA, iar AGA a decis ca majorarea de capital să se facă după plata integrală a datoriilor cuprinse în planul de reorganizare.

În cadrul conferinţei organizate vineri, 1 aprilie, social- democraţii au criticat dur întreaga activitate de la Ecoterm.

„Sistemul de distribuţie al Ecoterm a fost rebilitat în perioada 1998 -2001 şi până în 2007 s-a rambursat integral toată valoarea proiectului. Proiectul a prevăzut înlocuirea completă a tuturor reţelelor de distribuţie, contorizare, absolut tot. Din 2007 până în 2011, când s-a înfiinţat noua societate  Ecoterm SA, de la regie autonomă, în societate pe acţiuni, în perioada 2008-2011 a suferit cele mai mari pierderi şi debranşări ale abonaţilor. Societatea care a pornit de la zero trebuia să înceapă să recupereze din datorii şi să vină în sprijinul cetăţenilor Făgăraşului. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, pierderile cele mai mari au fost în 2008-2011, după care au continuat pierderile până astăzi. Nu a fost un an în care să nu aibă pierderi. Mai mult decât atât, mai avem problema taxei pe ţeavă care, din sursele mele, interesându-mă în diferite oraşe, am observant că numai la Făgăraş se percepe“, a spus vicepreşedintele PSD, Ion Negrilă.

 

De asemenea, în cadrul conferinţei, consilierul local PSD a exprimat poziţia din Consiliul Local a grupului de opoziţie cu privire la societatea Ecoterm S.A.

„Noi, ca şi grup PSD în Consiliul Local, am avut o poziţie foarte tranşantă referitor la Ecoterm. In 2012, când această societate a intrat în insolvenţă, noi ne-am abţinut la vot la luarea măsurii de insolvenţă pe care nu am considerat-o salutară şi se şi văd efectele,în continuare. Nu am votat timp de patru ani bugetele acestei societăţi, nu atât prin prisma faptului că era un buget în fiecare an cu o gaură de peste 500.000 de lei şi ca o formă de protest împotriva managementului şi atitudinii acestei societăţi faţă de cetăţeni. Noi am cerut tot timpul o mai bună transparenţă a societăţii faţă de măsurile care au fost luate. De exemplu, acum două zile, în cadrul AGA care a avut loc la Ecoterm, am aflat că există un contract-cadru de vânzare a energiei termice de la începutul lunii februarie, de care noi nu ştiam nimic. Prin acest contract, Ecoterm preia agentul termic de la Gas Energy, fapt despre care nu am fost informaţi, si în consecinţă, condamnăm  lipsa de transparenţă a conducerii Ecoterm şi mai ales, atitudinea faţă de cetăţean. Nu ni s-a părut normal ca o societate care trebuie să furnizeze servicii de calitate cetăţeanului, să le perceapă taxe pe ţeavă, să atragă peste 2000 de oameni în procese penibile şi costisitoare, şi de o parte şi de alta, şi să streseze populaţia Făgăraşului nejustificat. Aceasta a fost raţiunea pentru care nu am votat nici anul acesta bugetul. Bugetul a fost pus de mai multe ori pe ordinea de zi a Consiliului Local. Trebuia să fie şi ieri în plen, dar am primit o notificare de la administratorul judiciar: ei au tras concluzia că nu mai e necesară aprobarea bugetului pentru că societatea e în insolvenţă“, a spus consilierul local PSD Ilie Bardaşuc.

Consiliul Local nu a fost informat despre existenţa unui contract din februarie 2016 prin care Ecoterm SA preia energie termică de la Gas Energy Ecotherm SA, de la centrala de cogenerare.

„Practic, niciuna din asumările din planul de reorganizare nu a fost respectată. Darea în folosinţă a sistemului trebuia să aibă loc la începutul lui 2015. Abia acum două săptămâni s-au făcut ultimele probe. Cum a spus şi domnul Bardaşuc, am aflat în AGA de existenţa unui contract prin care Ecoterm SA preia agent termic de la Gas Energy Ecotherm SA, fără să aducă acest lucru la cunoştinţa Consiliului Local, care practic este acţionarul majoritar al Ecoterm. Iar afirmaţiile celor de la Ecoterm, care spun că au trimis informarea, se bat cap în cap cu cele ale celor de la primărie, care spun că nu au primit nimic“, a spus consilierul local UNPR Alexandru Szasz.

Social-democraţii spun că au fost de la început şi sunt în cotinuare de acord cu privatizarea societăţii, însă nerespectarea anumitor termene şi obligaţii asumate, dar şi lipsa de transparenţă, îi determină să aibă această poziţie tranşantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.