Trecem la ora de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte!

ora-de-vara-400x230În 2016, trecerea la ora de vară are loc în noaptea de sâmbătă, 26 martie, spre duminică, 27 martie. Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în ultima duminică a lunii martie, când ora 3:00 devine ora 4:00. Astfel, pentru că schimbarea orei presupune ca ceasurile să fie date cu o oră înainte, în ultimul weekend din martie vom dormi cu o oră mai puțin.

Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui, astfel se reduce folosirea lumini artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în anul 1784, această metodă într-o satiră, în care preciza că s-ar realiza o econimie de lumânări prin folosirea luminii de dimineață a Soarelui. Ideea trecerii la ora de vară îi este atribuită neozeelandezului Goerge Vernon Hudson, etmologul care a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele și a venit cu această idee în 1895.

Pe 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă și în SUA. A fost aplicată pe o perioadă mai îndelungată, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 și 20 septembrie 1945. În 1966, a fost impusă respectarea orei de vară la nivel național în Statele Unite ale Americii. Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, care solicita conservarea energiei și respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită între echinocțiul de primăvară și cel de toamnă, pe o perioadă de șapte luni.

În anul 2015, a fost reintrodusă ora de vară în Chile, Mongolia, în timp ce alte țări precum Uruguay, Libia, Egipt și Haiti au renunțat la aceasta.

China a utilizat experimental ora de vară în perioada 1986-1991. Nici țările ecuatoriale și tropicale nu aplică această oră, pentru că durata zilei este egală pe tot parcursul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.