alde 3Oficial a venit primăvară. Atât data din calendar, dar şi vremea de afară ne confirmă faptul că a sosit anotimul renaşterii naturii. Şi cum tradiţia este ca în această zi de 1 Martie să întâmpinăm primăvara cu un mărţişor, astăzi făgărăşenii au oferit un mărţişor tuturor celor dragi.

Elevii au dăruit mărţişoare profesorilor, copiii mamelor, domnii le-au oferit şi ei în dar un simbol al primăverii doamnelor şi domnişoarelor.

Şi făgărăşencele, doamnele şi domnişoarele care au mers astăzi prin centrul oraşului au fost plăcut surprinse. Acestea au primit în dar un mărţişor de la tinerii reprezentanţi ai partidului ALDE.

alde 1Astăzi fiind o zi specială pentru toate doamnele, mamele, soţiile, prietenele, am ieşit pe stradă cu reprezentanţii partidului ALDE, să oferim un mărţişor pentru că este prima zi de primăvară şi trebuie  întâmpinată conform tradiţiei“, a spus Ovidiu Popa, preşedintele ALDE Făgăraş.

În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

alde 2Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.