Reabilitarea termică a blocurilor cu fonduri de la UE

 blocuriFăgărăşenii care locuiesc la bloc au fost receptivi la ajutorul dat prin programul Operaţional Regional 2014-2020 privind creşterea eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale. Mai exact, aceştia au depus cereri pentru a intra în cursa privind reabilitarea termică a blocurilor cu finanţare din partea Uniunii Europene. 18 cereri au fost depuse la Primăria Făgăraş în acest sens.

 

Reabilitarea termică a blocurilor din Făgăraş s-a făcut până acum în mod haotic. Rar s-a întâmplat că toţi locatarii unui imobil să se pună de acord pentru a reabilita blocul în care locuiesc. Ca urmare, majoritatea clădirilor din oraş, care au fost reabilitate termic în ultimii ani, au luat aspectul unor sorcove. Fiecare şi-a dorit să fie cât mai colorat, astfel, s-a ajuns să avem câte o scară de bloc „pictată” în mai multe culori, total diferite. Şi acesta nu ar fi singurul inconvenient. Izolarea termică a unui bloc presupune mai multe lucrări, nu doar anveloparea zidurilor exterioare.

 

Numai că izolarea conformă este destul de costisitoare pentru bugetele şi aşa destul de mici ale făgărăşenilor. În acest sens, Primăria Făgăraş vrea să participe la apelul de proiecte finanţate de Uniunea Europeană pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale, a clădirilor publice şi a sistemului de iluminat public. Reprezentanţii Primăriei se pregătesc de pe acum, pentru ca proiectul să aibă cât mai multe şanse de câştig.

„Asociaţiile de proprietari, care doresc creşterea eficienţei energetice a blocului de locuinţe, pot depune în continuare cererea de înscriere în  Programul Operaţional Regional 2014-2020, însoţită de documentaţii, ce se regăsesc la Compartimentul Energetic al UAT Făgăraş. În programul de creştere a eficienţei energetice, până la data prezentei, s-au inregistrat 18 cereri. 11 blocuri sunt prezentate ca un întreg condominiu, iar 7 blocuri doar cu una, 2 sau 3 scări“, a spus Cătălin Cîrje, viceprimarul Făgăraşului.

Fiecare asociaţie de proprietari înscrisă în program certifică luarea la cunoştinţă a indicatorilor tehnico-economici stabiliţi printr-o Hotărâre a Adunarii Generale a Proprietarilor. Astfel, se aprobă interventiile, măsurile de creştere a eficienţei energetice, cota de finanţare, cât şi valoarea contribuţiei fiecăruia în parte.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.