Făgărăşenii şi turiştii care vor trece pragul Muzeului „Valer Literat“ de la Cetatea Făgăraşului pot admira pe lângă exponatele din cadrul instituţiei de cultură şi o expoziţie impresionantă cu piese ale Muzeului Naţional Peleş. Este vorba despre o expoziţie intitulată „Ceremonial şi artă la mesele regale“. Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, 27 noiembrie, în prezenţa a zeci de făgărăşeni.

expo muzeu 1„Este pentru prima dată când ne aflăm cu o expoziţie la Făgăraş, dar nu va fi şi pentru ultima dată, pentru că intenţia noastră este să aducem periodic expoziţii la Făgăraş. Este benefic şi pentru noi că patrimoniul naţional Peleş să poată fi văzut şi în altă parte decât la Peleş sau în depozitele Peleşului. În acelaşi timp, este benefic pentru făgărăşeni sau pentru turiştii care vin la cetate să cunoască un patrimoniu de excepţie, cum este cel din Muzeul  Naţional Peleş, fostul patrimoniu regal. În această expoziţie avem piese din argintărie aurită, porţelanuri, cristaluri din manufacturi celebre. Expoziţia este dedicată acestui titlu pe care îl are, „Ceremonial şi artă la mesele regale“. Este vorba de un adevărat ceremonial, de o nobleţe totală atât din punct de vedere al aranjării, cât şi a dotării unei mese regale. Pentru că am putut să particip la o astfel de masă, pot să va spun că este ceva unic şi v-aş dori şi dumneavoastră să puteţi să participaţi la aşa ceva“,ne-a declarat Mihail Ion Gorgoi, directorul general al Muzeului Naţional Peleş.

„Într-adevăr, expoziţia „Artă şi ceremonial la mesele regale“ cuprinde piese din colecţiile Muzeului Naţional Peleş. Sunt piese de porţelan, de argintărie, sticlărie, sunt piese realizate în ateliere importante din Europa de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Turiştii vor putea vedea porţelan de Meissen, porţelan englezesc, piese de argintărie realizate în atelierele germane, la fel ca şi sticlăria. Sunt prezente în expoziţie şi câteva piese orientale realizate în atelierele din China, la sfârşitul secolului al XIX-lea“, ne-a spus Elena Băjenaru, directorul Muzeului „Valer Literat“ din Făgăraş.

Printre invitaţi s-a aflat şi învăţătorul Constantin Gubernat din Comăna de Jos, care ne-a mărturisit că de-a lungul vieţii, întâlnirile cu reprezentanţii regalităţii l-au marcat şi l-au impresionat în acelaşi timp. „Este un moment emoţionant pentru că m–am dus înapoi în istorie şi când am auzit ce reprezintă această expoziţie am rămas impresionat. Am fost prin toate muzeele, la Alba Iulia, la Peleş şi merg ori de câte ori mi se oferă ocazia. Sunt un regalist convins. Am fost în Muzeul Unirii, în sala unde s-a semnat actul unirii, am fost mai mulţi comănari pentru că suntem trup din trupul ţării“, ne-a povestit învăţătorul Constantin Gubernat din Comăna de Jos, prezent la vernisajul expoziţiei.

Expoziţia va rămâne deschisă la muzeul din Făgăraş cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie. (Mihaela BĂRGĂOANU)